Електростимулацията помага при лечение на сънна апнея

OFFNews 04 август 2023 в 10:33 654 0

сън

Снимка Pixabay

Проучване на изследователите от Кингс Колидж и фондация към Националната здравна служба на Великобритания

Изследователи установиха, че захранвана от батерии машина, която използва електрически импулси за блокиране на сигнали за болка и често се използва по време на раждане, подобрява дишането при пациенти с обструктивна сънна апнея, съобщи ЮПИ.

Проучването на изследователите от Кингс Колидж и фондация към Националната здравна служба на Великобритания потвърди, че машината за транскутанна електрическа нервна стимулация може да се използва като терапия за състоянието обструктивна сънна апнея. До 1 милиард души по цял свят страдат от това състояние.

Хората със сънна апнея, която най-често се проявява с хъркане, спират да дишат в някои моменти през нощта, което ги оставя твърде уморени, невнимателни и често с главоболие през деня.

Много хора със състоянието не успяват да се придържат към предписаното лечение, което включва носенето на маска за лице, в която се изпомпва въздух, докато пациентът спи – 25% от пациентите се отказват три месеца след началото на лечението, а 3/4 след пет години. Алтернативите включват предпазители за уста, които притискат долната челюст напред, или дори операции.

Проучването, в което са участвали 56 пациенти с обструктивна сънна апнея, показа, че машината за транскутанна електрическа нервна стимулация е евтина и ефективна алтернатива на настоящите терапии. Леката и непрекъсната електрическа стимулация поддържа дихателните пътища на пациентите отворени, докато спят, като пациентите са показали подобрения в дишането през нощта и значително па-малко умора през деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки