Експертите: Бързите тестове за грип не са най-точните

OFFNews 29 януари 2020 в 17:12 2331 0

Снимка Pixabay

Бързите тестове за грип не са най-точните. За да се установи наличие на респираторна инфекция е необходимо вирусологично изследване, потвърдено от Националната лаборатория, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в МЗ.

По думите му тези тестове са преди всичко търговски продукт, не се закупуват от НЗОК и не се предоставят на личните лекари и здравните заведения. Проф. Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести коментира, че достоверността им е 30%.

Специалистите отчетоха, че заболеваемостта от грип в столицата се повишава.

В педиатричното отделение на "Пирогов" се лекуват 5 деца с грипна инфекция, другите случаи са на пневмонии и бронхиолити, каза по-рано доц. Ирен Цочева, шеф на отделението пред БНР.

Тя потвърди, че възрастовата група е от кърмаческа до 18-годишна възраст. По-голяма част от хоспитализираните са до 10 години.

Специалистите обясняват това с факта, че щамовете, които циркулират в момента, са познати, голяма част от възрастните хора са боледували от тях в предишни години и имат изграден имунитет затова най-уязвими са децата.

Симптомите са температура, болки в гърлото, суха кашлица, отпадналост.

Препоръките на лекарите са да се избягва събирането на деца на големи групи и пребиваването в затворено пространство. Честото миене на ръце, консумацията на повече плодове и зеленчуци и проветряването на помещенията са добра профилактика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови