Експерти очакват епидемични взривове с началото на учебната година

В САЩ доказаха, че един учител, който два дни преподавал без маска, е заразил 50% от учениците от класа си

OFFNews 16 септември 2021 в 09:21 995 0

Снимка Pixabay

В момента се наблюдава леко задържане в разпространението на коронавируса, но до 2-3 седмици ще има епидемиологични взривове, заради началото на учебната година, прогнозира епидемиологът д-р Христиана Бацелова по bTV.

„Много е нисък процентът на ваксинираните учители. В САЩ доказаха, че един учител, който два дни преподавал без маска, е заразил 50% от учениците от класа си. Рискът е сериозен на базата на това, че имаме и малко деца, които са ваксинирани“, обясни още лекарят.

Епидемиологът коментира и данните на здравните власти, според които 7,2% от настанените в болница с COVID-19, са били напълно ваксинирани. От началото на март до вчерашния ден - починалите със завършена ваксинация са 64.

Данните, които бяха изнесени, са изключително важни, за да добием представа за нашата държава. Това, което правим като извод е, че ваксините работят“, посочи епидемиологът.

„Смъртността при ваксинираните лица може да се дължи на различни фактори, като например липса на имунен отговор на ваксината поради прием на медикаменти, които намаляват възможността за образуване на антитела“, смята д-р Христина Бацелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews