Експерт: Възможно е скоро да се препоръча втора бустерна доза

OFFNews 22 април 2022 в 11:19 1030 0

Възможно е скоро да се препоръча втора бустерна доза. Както при грипа, всяка година, в началото на сезона, се препоръчва хората да се ваксинират. Вероятно това ще стане и с коронавируса, заяви по bTV епидемиологът д-р Петър Марков.

Той добави, че втора бустерна доза вече се препоръчва за хора с отслабнал имунитет в много страни.

„Ниското ваксинационно покритие в България е проблем, защото ваксините макар и да не пазят от заразяване, пазят хората да не боледуват тежко и да не умират. Не сме защитени, ако дойде нова вълна. Трудно е да се прогнозира кога точно ще се случи, обичайно за въздушно-капковите инфекция това е есенно време“, заяви още д-р Марков и допълни, че ваксините продължават да пазят и срещу новите варианти на COVID-19.

„В момента в България има по-малко случаи на заразени с коронавирус, отколкото имаше преди няколко месеца. Това е така и на други места в Европа, това е обнадеждаващо. В сравнение с миналата година по същото време, когато имаше много сериозен пик, сега сме в сравнително добра ситуация“, обясни още епидемиологът.

По думите му вирусът продължава да живее в много хора по света и колкото повече се размножава и заразява в големи размери, толкова по-голям има риск той да мутира.

„Заради по-лекото протичане на Омикрон, в сравнение с Делта варианта много хора заключиха, че това е знак за края на пандемията. За съжаление, това не може да се каже, защото ако излезе нов вариант, което е почти гарантирано, не знаем той какъв ще бъде“, поясни д-р Марков.

Според него стартегията "нула ковид" при този вирус е илюзия, тъй като дори да бъдат предприети драконовски мерки, може да бъде вкаран от друга страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови