Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Експерт: Ваксините срещу COVID-19 са подобрен вариант на съществуващи такива

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 12:14 1015 0

Ваксините, които чакаме, са нови варианти на вече съществуващи препарати. Това каза по Нова телевизия д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб и държавен експерт в МЗ.

"Много често се питаме как стана така, че толкова бързо се появиха ваксини срещу коронавируса. Работя повече от 20 години в тази сфера и ми е ясно колко е дълъг пътят, който една ваксина изминава. Трябва да се разясни, че настоящите ваксини, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Варианти на вируса имаше преди 10 години - SARS и MERS. България остана настрани от тях", обясни експертът. 

Д-р Филипова обясни, че на всяка ваксина се прави мониторинг. Според нея новият вариант е изключително иновативен и няма как да предизвика заболяване. "Ще дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна за бебетата и е рекомбинанта. Досега никой не се е заразил от заболяването. Трябва да вярваме малко повече в науката", поясни д-р Филипова.

Тя обясни и че повечето ваксини имат по 2 дози, за да има траен имунитет.

"Винаги има шанс през това време да се заразите, но дори това да стане, не би трябвало да има проблем", твърди експертът.

Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови