ЕК сключи договор за доставка на лекарство срещу COVID-19

OFFNews 28 юли 2021 в 14:51 2743 0

Европейската комисия е сключила договор за доставка на лекарство против COVID-19, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн" (Glaxo Smith Kline/GSK), съобщи БТА.

В съобщението на ЕК се уточнява, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде възможно след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система.

Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от ЕС. Комисията не уточнява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с вируса.

През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови