ЕК настоя Астра Зенека да изпълни задълженията си за доставка на ваксини

OFFNews 29 януари 2021 в 12:04 1210 0

Снимка БНТ/AP

Европейската комисия поиска от фармацевтичната компания "Астра Зенека" да изпълни задълженията си за доставка на ваксини в Европейския съюз при условията на прозрачност, заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в ефира на германското радио "Дойчландфунк", съобщи Ройтерс.

"Искаме от "Астра Зенека", както и от другите компании, реализирането на обещаните доставки. Количеството дози, които трябва да бъдат доставени, е ясно посочено" в договора с "Астра Зенека", подчерта председателката на Европейската комисия и заяви, че този договор ще бъде направен обществено достояние.

Европейският съюз се озова в спор с "Астра Зенека", след като фармацевтичната компания заяви миналата седмица, че ще намали броя на доставките за ЕС през първото тримесечие заради производствени проблеми в завод в Белгия.

Това означава, че ЕС ще получи през този период 31 милиона дози, което е с 60 процента по-малко от договореното, заявиха представители на ЕС. Намаляването на доставките ще създаде затруднения за страните членки на ЕС, чиито кампании по ваксиниране на населението изостават в сравнение с тези в Израел, Великобритания и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews