ЕК насочва 4 милиарда евро за борба с рака

OFFNews 03 февруари 2021 в 15:22 732 0

Европейската комисия представи днес план за борба с рака, който предвижда бюджет от четири милиарда евро, предаде БТА.

Предвижда се до 2040 г. едва под пет на сто от европейците да употребяват тютюневи изделия, като същевременно бъдат ограничени употребата на алкохол и замърсяването на околната среда.

Комисията ще разгърне кампании за здравословните диети и физическата активност. За да се предотвратят раковите заболявания се предвижда ваксинирането на поне 90 на сто от застрашените момичетата в ЕС и значително да се увеличи делът на имунизираните момчета до 2030 година.

ЕК отбелязва нуждата от ранно откриване на раковите заболявания с подобряване на достъпа, качеството и изследванията, така че до 2025 г. да бъдат изследвани 90 на сто от хората в ЕС, които отговарят на условията за проверка за рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. До 2030 г. се предвижда 90 на сто от нуждаещите се да имат достъп до национални центрове за борба с рака.

До края на тази година се предвижда да бъдат положени усилия за подобряване на достъпа до нови видове диагностика и лечение. ЕК предлага да се осигури подобрение в качеството на живот на преболедувалите рак. Комисията предвижда да бъде създаден Център за знания за рака, който ще помогне в научните и техническите разработки в тази област.

По данни на ЕК миналата година е установено раково заболяване при 2,7 милиона граждани на ЕС, а 1,3 милиона са починали от тази болест. Отчита се, че последният цялостен европейски план за действие срещу рака е от началото на 90-те години на миналия век и оттогава лечението отбеляза голям напредък, включително с подкрепата на ЕС.

Общото икономическо въздействие от рака в Европа се оценява на над 100 милиарда евро годишно. Без решителни действия до 2035 г. случаите на рак биха нараснали с близо 25 на сто и заболяването би се превърнало във водеща причина за смъртността в ЕС, отчита комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!