ЕК и AstraZeneca прекратиха съдебните спорове

OFFNews 03 септември 2021 в 16:01 1172 0

Снимка Getty Images

AstraZeneca и Европейската комисия постигнаха споразумение, което прекратява съдебните производства по изпълнението на Договора за предварителна покупка за доставка на ваксината COVID -19 Vaxzevria, съобщиха от централата на фармацевтичната компания.

Съгласно споразумението AstraZeneca се ангажира да достави 60 милиона дози от ваксината до края на третото тримесечие на 2021 г., 75 милиона до края на четвъртото тримесечие на 2021 г. и 65 милиона до края на първото тримесечие на 2022 г. На държавите ще бъдат предоставени редовни графици за доставка, а в случай на забавени дози ще се прилагат ограничени отстъпки.

„Много съм доволен, че успяхме да постигнем общо разбирателство, което ни позволява да продължим напред и да работим в сътрудничество с Европейската комисия, за да помогнем за преодоляване на пандемията. Ние сме доказали своя ангажимент да произвеждаме Vaxzevria за Европа след пускането за доставка на повече от 140 милиона дози досега без печалба. С нетърпение очакваме да работим с Европейската комисия в подкрепа на глобалната инициатива COVAX", заяви по повод постигнатото споразумение Рууд Добър, изпълнителен вицепрезидент AstraZeneca.

Съдебните производства от Европейската комисия срещу AstraZeneca започнаха в Брюксел на 21 април 2021 г., първите заседания бяха насрочени в края на септември 2021 г.

Към днешна дата AstraZeneca и нейните партньори са доставили над 1,1 милиард дози ваксина в над 170 държави; приблизително 2/3 са отишли ​​в страни с ниски и по-ниски средни доходи, съобщават от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови