Едно от всеки две деца не яде зеленчуци ежедневно, показва проучване в САЩ

OFFNews 17 февруари 2023 в 16:08 927 0

деца в кухнята

Снимка Pixabay

Едно от всеки три деца не хапва плод, показва доклад на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ

Едно на всеки две малки деца не яде препоръчителния за здравето поне един зеленчук дневно, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване на американските здравни власти.

Съотношението при плодовете, макар и с малко, е по-добро: едно на всеки три малки деца (32%) не хапва поне един плод дневно.

Данните, публикувани от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), се основават на въпросник, изпратен между юни 2021 г. и януари 2022 г. на родителите на около 18 300 деца на възраст между една и пет години.

Проучването показва също, че 57% от децата са пили напитка, съдържаща добавени захари, поне веднъж през седмицата, предхождаща изпращането на въпросника.

Малките деца се нуждаят от специфични хранителни вещества за своето развитие, които могат да бъдат набавени от плодове и зеленчуци, посочват от CDC. От водещата здравна агенция на страната припомнят още, че добавените захари са свързани с повишен риск от затлъстяване, кариеси, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Проучването също така разкрива значителни разлики между отделните щати.

Процентът на децата, които не консумират поне по един зеленчук и един плод на ден, също е по-висок сред чернокожите, отколкото сред белите, както и сред децата от по-бедни домакинства с малко налична храна.

Като цяло вероятността децата на една година да консумират по един зеленчук и един плод на ден е по-голяма от тази при малко по-големите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови