Един добър ден за пациентите с рак на простатата

За първи път у нас екип специалисти от ИСУЛ приложи нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза

Янка Петкова 11 декември 2021 в 09:30 5197 0

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Вероятно 10 декември ще остане в историята на българската медицина като датата, на която е извършен пробив в лечението на рака на простатата у нас. Първата операция в България с нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза приключи успешно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Тя беше осъществена от съвместен екип от българската болница и специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия, където тази процедура се практикува повече от 10 години. Пациентът, 60-годишен мъж от София, е контактен и в отлично общо състояние. 

По време на операцията, продължила близо 4 часа, в простатната жлеза на мъжа бяха имплантирани 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, изчислени по определена формула, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така се избягва оперативното премахване на жлезата, обясниха от лечебното заведение. 

От българска страна в иновативната операция взеха участие началникът на клиниката по урология акад. проф. д-р Чавдар Славов, д-р Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът д-р Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Начело на словашкия екип бе д-р Павол Лукашко, който е един от най-опитните специалисти в областта на брахитерапията в Европа.

На снимката: д-р Еленко Попов, д-р Павол Лукашко и д-р Илия Габровски

За терапията и предимствата ѝ

Пред OFFNews д-р Лукашко обясни, че брахитерапията е процедура, която се е утвърдила през последните четири десетилетия, вписана е в добрата клинична практика и се толерира изключително добре от пациента, който след 2-3 дни може да се върне към нормалния си начин на живот.

"Има известна радиоактивност само в областта на таза, но тя има чисто научно значение, няма каквото и да е действие върху хората наоколо. Няма някакви ограничения за периода, в който работи изотопът. Ефективността на процедурата действително е изключително висока. Трябва да се отбележи и ниският процент дългосрочни странични ефекти. В ранния постоперативен период пациентите може да имат проблем с уринирането, парене, дискомфорт, но в дългосрочен план те са изключително ниски. Еректилната функция се запазва на 70-80%, като се има предвид, че при мъжете на 60 и повече години, това е съизмеримо с еректилната функция в популацията. В това отношение нискодозовата брахитерапия е водеща."

По думите на д-р Лукашко друго сериозно преимущество на метода е, че той не засяга тестисите. Върху тях няма радиоактивно действие, затова е изключено каквото и да било отражение върху репродуктивната функция на мъжа. 

На снимката: акад. проф. д-р Чавдар Славов

Акад. Чавдар Славов, който "доведе" терапията у нас

"Подготовката ни започна със спечелване на инвестицията, за да закупим оборудване. Благодаря на министър Ананиев, който прие идеята и отпусна средства преди 2 години. Сега финализираме проекта с първите нискодозови брахитерапии. Това се случи с усилията на целия екип, на ръководството на болницата и на моя милост, защото трябваше да убедим НЗОК да заплаща лечението. Защото сидовете (малки зрънца изотоп, около 2 мм), които се вкарват в простатната жлеза струват около 7000 лв.", разказа пред OFFNews акад. Чавдар Славов. 

Той посочи, че в извършването на интервенцията участва мултидисциплинарен екип. Участват и лъчетерапевт, и медицински физик, който изчислява какъв брой семена трябва да се вкарат според големината на простатата и на тумора, за да се покрие вътретъканното облъчване между 95 и 99%. 

"Много е важно да се отбележи, че веднъж вкарани семената (сидовете) не вредят на останалите органи и на околните хора. Пациентите не са опасни за себе си и за околните. Това е безкрайно елегантна апаратура, изискваща висока степен на прецизност, за да може наистина да се постигне 95-99% облъчване. Този метод е сравнително нов и за света. Първите случаи са в САЩ през 1996 г. В Европа терапията започва да се прилага между 2004-2006 г. и в момента има няколко водещи центъра. В тях средната цена на манипулацията е около 15 000 евро, а у нас ще бъде наполовина и пациентите няма да доплащат", каза началникът на Клиниката по урология.

Акад. Славов уточни, че се очаква разрешението на здравното министерство НЗОК да заплаща сидовете на 40 пациенти годишно. Евентуално доплащане може да има само при повишение на цените заради инфлационни процеси. По думите му този метод е може би най-икономичният от всички известни досега за лечение на рака на простатата, предвид стойността на инвестицията, консумативите и др. Хормоналната терапия, която се прилага при по-тежките случаи, с нови генерации хормонални препарати, струва между 55 и 60 000 лв, обясни академикът.

Най-важната страна - медицинската

Медицинската страна е по-важна – обикновено тези пациенти на 48-ия час си тръгват. Вероятно ще имат първоначален дискомфорт, но могат да бъдат полово активни. Няма изпускане на урина, каквото се получава често при радикалната простатектомия, да не говорим, че хормонотерапията, когато е по-продължителна, дава отражение върху сърдечносъдовата система и срива напълно еректилната функция. В България, и по света, ракът на простатната жлеза се подмладява. Днешните пациенти са 60-годишни мъже, които са полово активни и биха желали да продължат живота си по същия начин. Ние имаме протокол, по който ги проследяваме, но вероятността от рецидиви е много малка. Петгодишната преживяемост е 100%, а 10-годишната - около 90%", подчерта акад. Чавдар Славов.

Часове след разговора ни със специалистите, участвали в медицинското събитие на деня, приключи и втората нискодозова брахитерапия, осъществена  изцяло от българския екип от Центъра за комплексно лечение на рака на простатата към ИСУЛ. След интервенцията 60-годишният пациент се чувства добре, контактен и стабилен е. Очаква да бъде изписан в началото на другата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!