ЕАЛ посочи още един страничен ефект от ваксината на Janssen

Според агенцията има възможна връзка между редки случаи на кръвни съсиреци в дълбоките вени и COVID ваксината на компанията

OFFNews 01 октомври 2021 в 16:04 1289 0

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) обяви в петък, че има възможна връзка между редки случаи на кръвни съсиреци в дълбоките вени и ваксината срещуCOVID-19 на Janssen (Johnson & Johnson), съобщи БНР.

Регулаторът отбелязва, че през първите четири седмици от приемането на ваксината на Janssen могат да се появят прекомерни синини, особено при хора с анамнеза за заболяването и ниски кръвни тромбоцити.

Междувременно, за дълбоковенозните кръвни съсиреци ЕМА заключи, че симптомите се развиват рядко, но са риск за тези с повишени рискови фактори за образуване на кръвни съсиреци.

С оглед на това ЕАЛ препоръчва това да бъде посочено като страничен ефект от ваксината.

Европейската агенция по лекарствата също така препоръча "имунната тромбоцитопения" (ITP), кръвотечение, причинено от тяло, което погрешно атакува тромбоцитите, да бъде добавено като нежелана реакция с неизвестна честота към информацията като за COVID ваксината на Janssen, така и за ваксината на AstraZeneca.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови