E-системата ще известява при грешки в рецептите

Новата функционалност ще намали броя на анулираните рецепти и ще засили контрола върху медикаментите, които се плащат от НЗОК

OFFNews 04 април 2022 в 13:30 1687 0

Снимка Pixabay

Нова функционалност на Националната здравно-информационна система (НЗИС) намалява грешното изписване на електронни рецепти. Разработката е на Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по предложение на Българския фармацевтичен съюз.

Чрез новата функция при изтегляне на рецептата, софтуерът на аптеката получава предупредително съобщение, че има вписани сгрешени атрибути и в последствие тя може да не бъде платена от НЗОК. Подобно предупредително съобщение ще получи и лекарят, които е изписал медикаментите през онлайн системата за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Това е от изключителна важност за работещите в аптечната мрежа и засилва предварителния контрол по изписване на медикаментите, които се плащат от НЗОК.

Важно е да се отбележи, че системата само предупреждава аптеките за грешката при изписването на рецептата и от магистър-фармацевта зависи дали ще изпълни предписаните медикаменти. В случай, че откаже да изпълни е-рецептата, фармацевтът задължително трябва да впише основанието за отказ, използвайки квалифициран електронен подпис (КЕП).

Когато се откаже електронна рецепта, основанието за отказ се визуализира в НЗИС и лекарят, изписал медикаментите, може да анулира сгрешената рецепта и да издаде нова.

Разработената функционалност за намаляване на грешките е съгласувана с Българския фармацевтичен съюз, НЗОК и Министерство на здравеопазването и е в съответствие с текстовете в Националния рамков договор.

Общият брой на издадените през НЗИС електронни рецепти достигна близо 14 млн. Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти беше изградена от „Информационно обслужване“ АД в рекордно кратки срокове и пусната в експлоатация в началото на февруари 2021 г.

Анулирани едва 912 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 40 000. Модулът „е-рецепта“ се използва ефективно от над 2 700 аптеки в цялата страна и близо 3 700 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път, е почти 5 000.

Сериозен интерес се наблюдава и към модула на НЗИС „е-преглед“, който дава възможност на общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ да вписват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Само за месец системата отчита близо 20 000 регистрирани електронни прегледа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС