Доц. Пенков: Почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция е с COVID пневмония

Нов вид изследване на белия дроб с ниско лъчево натоварване открива пораженията върху белия дроб в ранна фаза

OFFNews Последна промяна на 25 март 2021 в 14:27 25603 0

Почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция, който идва за изследване на скенер, е с COVID пневмония. Такива са наблюденията на неврорентгенолога доц. Марин Пенков, началник на Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По думите му, освен че са по-чести, предизвиканите от вируса възпаления на белия дроб сега са и по-тежки, с по-голямо засягане на белодробния паренхим. Затова той съветва хората, които след шестия ден от началото на инфекцията все още имат температура, дори да нямат други симптоми, задължително да си направят образно изследване. Рентгенолозите са забелязали, че когато получат задух, пациентите вече са с много напреднала пневмония.

Отделението, което ръководи доц. Пенков, създаде нов протокол при образните изследвания на пациенти с доказана или предполагаема коронавирусна инфекция. Изследването съчетава голямата информативна стойност на компютърната томография (скенер) и ниското лъчево натоварване, което носи една обикновена рентгенова снимка.

„Скенерът ни дава много повече данни за състоянието на белия дроб, за обема на пораженията, вида поражения, последиците, които остават върху пациентите, но същевременно е свързан с по-високо лъчево натоварване. Затова зададохме специални настройки на компютърния ни томограф, които ни осигуряват максимум информация на „лъчевата цена“ на една обикновена рентгенова снимка“, обясни доц. Пенков.

Той уточни, че в началото, когато все още е слабо засягането на белия дроб, рентгенът може да бъде съвсем нормален, а същевременно вече да са налице изменения, затова е по-добре да бъде направен скенер.

За пациенти, които имат направление, нискодозовият скенер се покрива изцяло от НЗОК.

В лечебното заведение са създадени и специални коридори за обслужване на COVID-позитивни пациенти. Всеки делничен ден от 8:00 до 9:00 ч и от 15:00 до 16:00 ч се изпълняват заявки за хора със симптоми на коронавирус, записани за извършване на рентгенографии и КТ (скенер) на бели дробове.

Те трябва да са се записали предварително на тел. 02/952 27 80. В споменатите интервали не се изпълняват заявки на хора без доказана коронавирусна инфекция.

За съответните времеви интервали, коридорът между COVID зоната и служебния вход на клинична лаборатория е „затворен“ и по него се придвижва само екипиран персонал на Отделението по Образна диагностика и пациенти с валидирани заявки за провеждане на изследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X