Доц. Околийски: Един на всеки 8 души у нас страда от психично разстройство

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:51 1159 0

доц. Михаил Околийски

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България

Един на всеки 8-9 души у нас страда от някакъв вид психично разстройство през живота си. Тревожността е най-често срещаният проблем сред българите. Причините се дължат на кризите, които ни съпътстват - пандемията от COVID-19, войната в Украйна, инфлацията, заяви по bTV доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Това са реални проблеми, които водят до това да си в състояние на повишена тревожност. Така ставаш сутринта, така минаваш през деня. Много често е свободно плаваща – хората се чувстват тревожни без да знаят защо. За да разберат, трябва да получат адекватна помощ от специалист, казва експертът.

Данните на СЗО са подобни - всеки осми страда от някакво психично разстройство. По думите на доц. Околийски най-честите проблеми са тревожните разстройства, депресивните състояние и злоупотребата с вещества.

За да намалят това напрежение мъжете пият алкохол, жените също или злоупотребяват с медикаменти. Проблемът се кумулира, докато не избухне по-сериозен симптом – нежелание да ходиш на работа, неудоволствие от нещата, които са ти носили наслада, казва доц. Околийски.

По думите му пандемията изиграва много негативна роля върху психичното здраве на хората.

Нашите анализи показват, че процентът се е увеличил. Увеличил се е приемът на психотропни вещества. По-често се търси помощ от специалист. Увеличило се е и насилието между хората. Това са знаци, че хората страдат психически, допълва още той.

Експертът изброи симптомите на един психологичен проблем: загуба на желание за ежедневни дейности, загуба на сън или събуждане нощно време, липса на апетит или свръхапетит, увеличаване на теглото. Когато има повече от три симптома, човек трябва да се замисли какво се случва, посочи той..

По думите на доц Околийски държавата не покрива почти никаква психологична помощ и хората са оставени да се справят сами. Често се налага да плащат за помощта на добри специалисти и това допълнително води до обедняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови