Доц. Околийски: 30% от преболедувалите COVID-19 развиват психиатрично заболяване

Срещу индийския вариант на вируса помага само ваксинацията, посочи представителят на СЗО у нас

OFFNews 17 юни 2021 в 09:36 1353 0

Снимка Архив

„30% от хората преболедували COVID-19 в рамките на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване – тревожност, депресия, паник атаки, посочи по bTV представителят на СЗО у нас доц. Михаил Околийски.

Тези хора също имат нужда от целенасочена подкрепа и грижи. Има и други симптоми – усещането да си в мъгла, необяснима тъга, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма“, обясни той и уточни, че тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които са прекарали заболяването леко.

„Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията“, заяви доцентът.

Според него темпът на ваксинация у нас е притеснителен. В момента в България е имунизирано едва 10% от населението, а за колективен имунитет може да се говори при 69%, напомни доц. Околийски.

„Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне… Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която не се стовари“, предупреди представителят на организацията у нас.

Доц. Околийски напомни, че често има сериозни последствия за преболедувалите вируса и затова не може да се каже, че е по-добре да си го изкарал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови