Доц. Михаил Околийски, СЗО: Учени от САЩ бяха част от групата, проследила ситуацията в Китай

OFFNews 01 юни 2020 в 08:46 1872 0

В проследяването на пандемията бяха въвлечени много изследователи и учени, които бяха и на място в Китай. Самите САЩ бяха част от отговора срещу COVID-19 в първия възможен момент, каза представителят на СЗО у нас доц. Михаил Околийски.

Това е вирус, който за първи път се наблюдава с този мащаб и с тези качества. Предишните коронавируси не бяха толкова вирулентни. Извънредното положение беше обявено тогава, когато го позволиха количеството нови случаи и разпространението на вируса извън границите на Китай, допълни той.

Ще изчакаме за повече подробности от американското правителство, коментира Околийски по повод изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че прекратява отношенията си с организацията и нейното финансиране.

От началото на пандемията знаехме, че предстоят по-големи рискове за психичното здраве на хората. От първия момент с партньорите в България и Министерството на здравеопазване предупредихме за този факт, преведохме материали по темата. Това заяви доц. Михаил Околийски по повод рисковете за психичното здраве след дългата изолация.

Не е тайна, че от много години психичното здраве се неглижира, коментира той и подчерта, че не се вземат достатъчно мерки. Симптомите на паника и тревожност могат да се разпознаят от личните лекари, близките могат да бъдат полезни с информация за човека, който страда, каза представителят на СЗО.

Той предупреди за увеличаване на случаите на домашно насилие в условията на изолация.

Трябва да се внимава да не стига до приповдигнатост на духа, при която се пренебрегват мерките за безопасност. Надяваме се епидемията да отшуми, но трябва да сме готови за евентуална втора вълна. Наблюдава се склонност към компенсация на несполуките през тези три месеца и част от хората планират много специални пътувания, наваксване на всичко пропуснато, и това също крие рискове, предупреди представителят на СЗО у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews