Доц. Мангъров: Много от мерките на МОН са ненужни

OFFNews 09 септември 2020 в 13:35 6052 7

Снимка Архив

Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни. Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Той направи аналогия с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата: 

"На път сме да повторим същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца".

Според него е достатъчно децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите да влизат спокойно в учебните часове.

По думите на доц. Мангъров изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото преди да бъде изолирано там детето вече е било с другите деца в класната стая.

Според него носенето на маски в междучасията е "пълна безсмислица".

До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат... Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

По думите на Мангъров "изследователската дейност" трябва да спре:

"Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба". Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете, твърди Мангъров.

"Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това, който иска да се тества - да си се тества. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма", допълни той.

Инфекционистът коментира още, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

По повод надпреварата за създаване на ваксина срещу COVID-19 той коментира, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност. В този смисъл според него руската "Спутник 5" е "недобре изпитана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

7

Red or Dead

09.09 2020 в 16:25

Един от много малкото ПОЧТЕНИ медици...
ИСТИНСКИ ГЪЛИВЕР сред лилипутите на ГРОБ начело с "яко ще се мре"...

3092

6

hristohh

09.09 2020 в 15:29

4 През зимата "съществото" много държеше да се прави масово тестване с тестове за антитела, още преди те да станат надеждни. И беше готов да къса колеги на изпити, защото те бяха против. Сега, обаче, намира разширеното тестване с ПСР за пилеене на пари. На какво ли се дължи това противоречие между зимата и днес? На това, че не му изнася на тезата?

3092

5

hristohh

09.09 2020 в 15:26

Много бих искал журналистът по БНР да беше задал следните въпроси на това "същество":

1 Кога се очаква страните, които през зимата бяха "затворени", да достигнат коефициента на смъртност от ковид на глава от населението на страните, които останаха "отворени"?
По памет съседите на една такава държава бяха сметнали, че ще им трябват няколко години.

2 Как би коментирало "съществото" изказванията на своите колеги по образование и членство в бившия "медицински съвет" Коста Костов и Симидчиев, че мерки са необходими и носенето на маски е най-лесният и ефективен начин за ограничаване разпространението на инфекцията?

3 Как би съпоставило "съществото" своя експертен потенциал по темата с експертния потенциал например на Кристиан Дростен, професор по вирусология и съоткривател на САРС вируса, който в пряк текст заяви наскоро в интервю, че за него въпрос дали маските са ефективни, от много време изобщо не стои - ефекастността им е безспорна. https://www.dw.com/bg/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D

12392

4

мгергов

09.09 2020 в 14:28

Този още ли се показва да ръси бисери, какво стана скъса ли си дипломата?

3111

3

Journey

09.09 2020 в 13:59

На този, откровено не в ред човек, продължават да му дават трибуна.

4006

2

Kongoto

09.09 2020 в 13:47

Аз също не подкрепям изцяло мерките сред учениците. Как тези деца ще стоят в учебните стаи с маски и ще бъдат изпитвани с такива?!

5784

1

Бабатунде

09.09 2020 в 13:42

Както и вашето съществуване г-н Мангъров ! :)