Доц. Мангъров би се ваксинирал, само ако насочат дулото на пистолет към главата му

OFFNews 03 юли 2021 в 09:00 10769 0

Снимка Архив

Началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница - София доц. Атанас Мангъров би се ваксинирал, само ако насочат дулото на пистолет към слепоочието му.

Това показа той в студиото на Нова тв по време на интервю тази сутрин. В отговор на въпрос дали ще се ваксинира, той каза: "Само ако ми насочат..." и посочи слепоочието си с жест, показващ насочване на дулото на пистолет. След това смекчи тона с изречението: "Само ако ми направят предложение, което не мога да откажа".

Доц. Мангъров е преболедувал коронавирусната инфекция, но "на крак" - установил го по наличието на антитела. Не е имал положителен тест, не е бил поставян под карантина, нито е лекуван.

Тази е и причината той, например, да не може да си изкара сертификат, осигуряващ му облекчения, особено при пътуване зад граница.

"Нямам, не мога да си изкарам сертификат. Изкарал съм COVID, имам антитела. Но не съм имал положителен тест, не съм бил под карантина, а такива хора не могат да си изкарат, защото за такива хора не може. (...) Може, ако бил набоцкан. Добре, но ваксината може да не е дала желания резултат!" - възмути се лекарят.

Той отново демонстрира скептицизма си към ваксините поради задължението преди поставянето на доза пациентът да подпише информирано съгласие, "с което декларира, че за всичко, което му се случва след това (...) отговорност носят не тези, които са произвели ваксината или тези, които са произвели ваксината или тези, които са го накарали да се ваксинира, а самият той. (...). Ако тези ваксини бяха толкова сигурни, защо Ви карат Вие да си носите отговорността?"

С ваксините "има неща, които могат да се случат след време. „Астра Зенека“ беше изтеглена заради сериозни странични ефекти" - изтъкна инфекционистът и педиатър, но отрече: "Аз не демотивирам никого" (да се ваксинира).

На въпрос дали 98-годишната му майка се е ваксинирала, той отговори отрицателно. "Не иска. Ако искаше, щях да я ваксинирам", поясни доц. Мангъров.

Той е роден в семейство на медици. Майка му е педиатърка, а баща му - зъболекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови