Доц. Любомира Гломб: 5-6 дни след разболяване с COVID-19 човек не е заразен

Ако сте в стая в болен със симптоми, се заразявате след 80 минути

OFFNews 10 ноември 2020 в 09:42 13705 2

Доц. Любомира Гломб

5 до 6 дни след разболяване с COVID-19 човек не е заразен. Ако карантиниран човек не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен, коментира в интервю за "Здравей, България" ръководителят на отдел „Вирусология” към Националния център за заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Основният начин на разпространение на коронавируса остава респираторният – през носа и устата, посочи тя.

„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен, симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това в случай, че в стаята има функционираща правилно вентилация”, заяви още доц. Гломб.

Безсимптомните са по-малките заразители, но няма гаранция на 100%. При Ковид има и т.нар. свръхразпространители, които тоделят голямо количество вирусни частици и заразяват много хора, добави тя.

Тя описа и друг експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Доц. Гломб коментира и разработваната в трета фаза ваксина на Pfizer, която според производителя е показала 90% ефективност. Според специалистката ваксината е много модерна, разработена на базата на РНК. "Аз съм оптимист за ваксините. Винаги обаче ще остане някакъв процент хора, който няма да покаже имунен отговор”, коментира още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

2

hristohh

10.11 2020 в 13:20

Има разлика между леко и тежко протичащи случаи. Освен това в отделенията има само болни с ковид и концентрацията на вируса във въздуха там няма нищо общо с извънболничните среди. И това, което тя казва, е средно-статистически случай. За това в болнична среда се взимат далеч по-сериозни предпазни мерки.

3171

1

recycle bin

10.11 2020 в 12:53

Според доцентката 5 до 6 дни след разболяване с COVID-19 човек не е заразен.

Следователно, нейните колеги в Ковид отделенията, няма нужда да ходят екипирани като ликвидатори в Чернобил, защото болните, които стигат до болницата би трябвало да са заразени от по дълго време (надали само за 5-6 дни от заразяването може да се развие тежка симптоматика предполагаща прием в болница).
Няма нужда също и от всякакви карантини след прекаран Ковид.

Тъй като горните се случват, излиза че или това епохално откритие не е достигнало до световната здравна общност, или доцентката говори някакви глупости, колкото да привлича внимание върху себе си (подобно на нейния колега Мангъров).
 
X

Да помогнем на украинските деца!