Доц. Кунчев: Тази седмица ще минем 500 заразени на ден

OFFNews 02 август 2021 в 08:56 3640 3

Предполагам, че тази седмица ще минем 500 заразени с коронавирус на ден. Вече имаше ден с над 300 нови случаи, отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп. 

Това заяви доцент Ангел Кунчев по Нова тв. По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. „Колко точно ще бъдат зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи, и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира експертът. 

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той обясни: „От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”.

Ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, каза още той. 

По думите му възможно е наесен да се поставя трета доза на първите имунизирани, но това може да стане след разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. Надявам се да се случи с нови ъпдейтвани ваксини, които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022 и 2023 г.”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

02.08 2021 в 15:53

И от къде ще ги докарат 500 на ден?
Защо прокуратурата не се самосезира за всяване на страх у хората?