Доц. Кунчев: Публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения

Здравната система ще се справи, ако се наложи ще се оборудва болница за лечение на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 06 август 2020 в 09:15 1692 0

Снимка Архив

"Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали". Това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голяма нужда в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за COVID-19, категоричен бе здравният инспектор.

По думите му проблемът в момента са домовете за възрастни. Там не достига персонал, търсят се доброволци, но няма желаещи, каза той и допълни, че дефицит на кадри има и в районните здравни инспекции.

"В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е около 50-60% от домуващите. В един дом с 200 потребители, работят 100 души обслужващ персонал, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път", обясни епидемиологът.

Той не се нае да прогнозира колко тежки месеци ни предстоят и подчерта, че дори СЗО няма прогноза тъй като липсва научна база.

Доц. Кунчев коментира и въпроса дали трябва да има специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието.

"Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер от страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния", обясни той.

Според него е нормално мерките при преминаване на границата да са реципрочни на тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка.

По думите му в момента на Балканите вълната е утихнала и има плато, но за сметка на това е започнало повишаване на разпространението на инфекцията в Западна Европа. Според него причината е в неспазването на мерките. 

Той прогнозира, че ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови