Доц. Кунчев: Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се зарадваме

България е с едно място по-назад по заболяемост, но продължава да води по смъртност от COVID-19

Янка Петкова 04 декември 2020 в 11:31 1597 0

Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се зарадваме. Страната ни слезе с едно място по-назад по заболяемост - от 12 на 11, но продължава да води по смъртност. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при представянето на данните за разпространението на коронавирусната инфекция на база 14-дневна заболяемост.

Забелязва се лек спад от платото, в което се намираме в момента, допълни той и съобщи, че първата област, която е излязла от черваната зона с над 120 заболели на 100 000 души население е Кърджали.

Доц. Кунчев отчете, че има снижение на положителните тестове. През последната седмица те се движат между 32 и 36%.

Броят на хоспитализираните обаче остава висок, но това е процес, който върви с 10-14 дни по-назад, каза главният здравен инспектор.

12 266 са излекувани за последната седмица, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. 51% от леглата за среднотежки случаи са заети, 40% от интензивните, уточни той. Най-висок процент заети легла има в Шумен и Ямбол - съответно 98% и 89%.

Това, че сме в състояние на пандемия, не е противопоказание за ваксиниране, каза доц. Кунчев. 

"Винаги, когато започне епидемия, ако имаме препарати, веднага започват имунизации, каквито случаи сме имали с полиомиелита например", каза той. - "Нужно е да се постигне ваксинално покритие от 70-75%, за да спрем разпространението на инфекцията", допълни здравният инспектор.

"Ние няма да отстъпим относно доброволността. Решението за ваксиниране трябва да се основава на желанието да бъдем предпазени и по никакъв начин няма да бъде задължително", увери Ангел Кунчев.

Според него хората, които са преболедували COVID-19, трябва да се имунизират, защото не се знае колко продължителен е естественият имунитет.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови