Доц. Кунчев: Не спирайте антибиотика, защото ви е по-добре, бактериите стават резистентни

OFFNews 10 ноември 2023 в 08:15 2298 0

Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС/архив

Много е важно човек да не прекъсва лечението с антибиотик, само защото се е почувствал по-добре. Така вие не доубивате бактериите и те изграждат резистентност. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова тв. Много често у дома има някакъв антибиотик и решаваме да го вземем, за да се оправим по-бързо. Налице е прекомерна и неправилна употреба, допълни той. 

Важно е лекарствата да не се изхвърлят навън, защото отиват в почвата и водата.Трябва да спазваме правила, ако искаме да не стигаме дотам да не може да лекуваме елементарни инфекции, обясни експертът. 

По думите му в световен мащаб няма нови антибиотици от години. Бактериите се научават да се справят с антибиотичното лечение.. Ако бактерията е придобила резистентност и влезе в човека, проблемът не е в него, а в бактерията. Най-често такава устойчивост има при ешерихия коли, стафилококите и стрептококите, допълни доц. Кунчев. 

По думите му допреди преди 2-3 години България е била в златната среда по резистентност към медикаменти в Европа.

След пандемията и прекомерната употреба на антибиотици обаче се изстреляхме на предни места заедно с Полша и Гърция, каза още доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика