Доц.Кунчев: Дистанционното обучение е алтернатива, но не може да продължи безкрайно

Дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи, коментира главният държавен здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 03 август 2020 в 12:31 3156 0

Снимка Архив

Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение, каза по БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че ако разпространението на вируса продължи с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и това няма ограничи заболеваемостта.

Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви, допълни експертът.

Доц. Кунчев уточни, че през последните три-четири седмици процентът на положителните проби за COVID-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5 и се задържа около тези показатели. 

Процентът на положителните сред изследваните е около 5, процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница, също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%, поясни той.

По думите му различното и неприятното е, че има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на заболяването, като по-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица. За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25, подчерта д-р Кунчев.

Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“

В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни, уточни Ангел Кунчев. През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби, допълни главния здравен инспектор.