Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Доц. Кунчев: Д-р Мангъров първо да види как се лекува в ковид отделение и после да дава съвети

OFFNews 11 септември 2020 в 11:28 6388 8

Снимка Архив

Д-р Мангъров първо да влезе и види как се лекува в едно ковид отделение и после да дава съвети. Омръзна ми да коментирам изявления на хора, които не са лекували болни с коронавирус. Това заяви по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Репликата му беше отговор на думите на доц. Мангъров, че д-р Кунчев му е звъннал и го предупредил "да си затваря устата".

"Не съм използвал тези думи, разбира се, но го предупредих да спре да говори, че от маските няма смисъл, защото така обърква хората", каза от своя страна доц. Кунчев. Той допълни, че мерките, които се прилагат у нас, са валидни в цял свят, препоръчват се от СЗО и престижни центрове по контрол на заболяванията. Според него, конкретно за децата, шлемът е по-подходящ, тъй като е по-удобен и по-лесно се диша.

Здравният инспектор обясни и какъв ще е редът при установяване на дете с коронавирус. Епидемиологът е човекът, който изследва кръга от контактни лица. Когато има съмнения за случай в организиран колектив (ясла, градина или училище) тестовете, които трябва да се правят на определените контактни лица, ще се плащат от държавата. Няма да се поставят под карантина родители на деца, които са били контактни, уточни здравният инспектор.

По думите му от началото на епидемията няма случай на отказ за тестване и човек да е бил глобен. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване, каза той.

В коментар за новата вълна на инфекцията и мерките по света здравният инспектор каза, че доколкото зависи от него КПП-та няма да има, защото пречат на нормалния живот, на икономиката и не са от чак толкова голямо медицинско значение.

"Не мисля, че ще се върне такова блокиране, каквото имаше в началото на епидемията“, подчерта доц. Кунчев.

Той изрази своето притеснение от данните за смъртността и засягането на медицинските работници у нас.

„Процентът положителни резултати не е еднакъв в месеците на пандемията. Ако видите, това което изкарваме като положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести, в отделните дни процентът е между 15-20-22%. Там изследваме контактни хора, които са с клиника и лежат в болници. Това е нормално.

Ниският процент идва от хората, които отиват на почивка в Гърция и си правят проби по желание“, обясни той.

Доц. Кунчев препоръча хората с хронични заолявания да си поставят противогрипни ваксини, както и всички, които имат желание да се защитят, но уточни, че както у нас, така и по света има недостиг на такива препарати, въпреки че страната ни е поръчала определени количества.

"До края на седмицата ще предложим прагове, при които може да се затварят класове и училища, но при динамична епидемия като тази фиксирането на цифри не е добър подход. Има разлики в организацията на различните училища и е най-добре да се действа според конкретния случай, а не по общи правила. Доц. Кунчев подчерта ролята на областните кризисни щабове при вземане на мерки. 

В момента България е на 19 място по заболеваемост от 21 европейски страни. Испания, която е водеща по разпространение на инфекцията през последните 14 дни, е с 12 пъти по-висок ръст от нас, уточни здравният инспектор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

8

Bad Horse

12.09 2020 в 12:23

Умствените разстройства са реалност, да.

Фаучи? Фаучи! Точно той е пример за мятащи се като палачинки експерти, по въпроса за маските. Отначало казваше да не се носят, и че няма голяма полза от тях и че са замо за здравните работници и доказано болните и че не трябва американците да носят масово маски както го правят в Китай. Ето ти и видео, щом не можеш да ползваш Гугъл и не помниш какво казваше той през пролетта: https://www.youtube.com/watch?v=72RK29kcBmk

После се обърна на 180 градуса и медиите не му простиха, накараха го да се покае като грешник. Дори сега той твърди че нарочно е лъгал, за да даде шанс на медиците да се запасят с маски. Кога лъже, тогава или сега? Въобщ, какво значение има истината във високите етажи на властта и бизнеса? Един тест струва стотинки да се произведе, но по веригата до теб става трицифрена сума. Знаеш ли колко хора по тази верига искат паниката да продължава? Когато беше нов вируса, номерът им минаваше. Сега, не.

3092

7

hristohh

11.09 2020 в 23:17

@BadHorse
Гражданите избират свои представители, които да пишат правила. Експертният съвет е избран от тези, които мнозинството от гражданите са избрали. Дали граждните са направили правилен избор е друг въпрос.

Да, мненията се сменяха, защото вирусът беше нов. В момента ползите от маските вече са известни. Нито Мангъров, нито Чорбанов са на нивото на Антъни Фаучи, Кристиан Дростен и прочие. Ако искаш, потърси информация за тях и мнението им за мерки, маски и прочие.

Но не е в това същината. " Желанието да налагаш поведение на другите извора на най-големите злини в обществото ни. "
Обществото непрекъснато налага поведение на "другите". Така функционира обществото. Това исках да кажа.

Що се отнася пък до последния пример ... Родени сме в общество, което от поколения е наложило някакъв начин за обръщение към човек. И това не ти прави впечатление, само защото си свикнал. А транссексуалността е реалност, независимо дали ни харесва или не.

12407

6

Bad Horse

11.09 2020 в 21:33

Hristohh, не съм зашлевил лелката, точно защото това е нарушение на социалните правила и закони, които сме изградили през дълги години човешко развитие. Може би най-важното правило - "не започвай агресия", the non-aggression principle. Но тези правила сме ги градили с векове и са доказано работещи, защото обществата които ги спазват преуспяват, а тези които не ги спазват, изостават и умират.

Тук говорим за наложено насила правило, в извънредно положение от някакъв неизбран от никого експертен съвет, за нещо което е противоречиво и между експертите. Да ти намеря ли сега изказвания за и против маските на едни и същи експерти по различно време? Сам можеш да ползваш гугъл, намери си, ако не ги помниш последните 8 месеца.

Това че някой е наложил някаква безумщина като правило, не значи че трябва да му се подчиняваме като роби. Утре ще приемат закон, че трябва да използвам женски обръщения към теб ако заявиш че си жена вътрешно и почваш трансформация с хормони и хирургия. Вече има.

4022

5

Първо се гледа кой каква специалност е завършил!
Второ се гледа C.V.(Curriculum Vitae)

20699

4

Новак

11.09 2020 в 15:57

Все си мисля, че Кунчев едва ли лично е лекувал заразно болни хора. Има лекари-администратори, които имат титлата Д-р само по диплома.
Със сигурност Мангърова е лекувал повече болни от него.
Няма смисъл от такова изпускане на нервите и превръщането на един медицински проблем в математически. От началото на пандемията говорят повече за проценти отколкото за лечение.

3092

3

hristohh

11.09 2020 в 14:47

@BadHorse

На мен пък ми се иска, ама много, да ти шибна един на теб. И така докъде?

Иди и шибни на "лелката" по един и за това, че иска да не се вдига шум, когато е време за тишина според писаните правила. И един за това, че иска колоездачите да не минават с пълна газ през пешеходните пътеки. И един, защото иска да не се минава на червено, да не се завива наляво от платното за направо. Един, защото не иска тарикатите да предреждат всички "баламурници" на светофара ...

В едно общество има поведение в най-разнообразни ситуации, което е изискуемо и дължимо от всички. Иначе няма общество, а джунгла и кой кога изяден, изяден.

12407

2

Bad Horse

11.09 2020 в 13:30

Нали маските ви пазят, ве? Защо се кахърите за хората, които не носят - нека се разболяват и мрат глупаците. А вие си сложете 2, 3, 5 маски една върху друга. Така 5 пъти повече ще се предпазите. Желанието да налагаш поведение на другите извора на най-големите злини в обществото ни. Като видя някоя лелка да съска на млади хора, че не си носят маските, ми идва да и забия един шамар.

СЗО и всякакви "експерти" така се изложиха през 2020 покрай КОВИД, че вече никой мислещ човек не им вярва безусловно. Възможно е да са прави за маските, възможно е да грешат... Шефът СЗО е етиопски комунист-терорист, пионка на Китай и големите фармацевтични корпорации (основните спонсори на СЗО) Това че е измрънкал нещо не значи че трябва сляпо да му вярваме. Обръщаха се като палачинки няколко пъти за маските. И за опасността от вируса. И за начините на заразяване... Въобще, да ти е*а и експертите, и покрай тях и нашите папагали.

12392

1

мгергов

11.09 2020 в 11:52

Добре му го е казал Кунчев, щото по медиите е лесно да се раздават съвети, друго е в ковид отделението. А и още чакаме Мангъров да си скъса дипломата, както беше обещал.
 
X

Подкастът на OFFNews