Доц. Киров: Безплатните лекарства за COVID са пиар акция без никаква полза

OFFNews 11 ноември 2021 в 09:25 937 0

Безплатните лекарства за COVID-19 са пиар акция без никаква полза. Те не могат да бъдат основание за създаването на COVID зоните.

Това каза по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и отново подчерта, че няма специфично лечение на инфекцията.

По думите му COVID зоните са "един огромен неуспех" на този екип на Министерството на здравеопазването:

"Опитахме се да обясним, че са излишни, но те са доволни от това, което са направили. Ние си работим въпреки COVID зоните. Моите пациенти идват в моята COVID зона и не ги лекувам с неща, от които нямат нужда", подчерта той.

Според доц. Киров големият проблем у нас е, че не се слушат експертите. Компетентните трябва да вземат решения, а останалите да ги прилагат, без да ги оспорват, подчерта той.

Той увери, че няма смисъл от разделяне на потоците пред кабинетите на личните лекари, достатъчно е да се носят маски и хората да стоят на разстояние един от друг.

Лекарят заяви, че вероятно има необходимост от помощ за интензивните отделения, щом е задействан механизмът за подпомагане на ЕС. Киров обаче оспори препоръката на СЗО да се прекрати практиката с "телефонната терапия" и пациентите да се преглеждат на живо:

"Връзката лекар-пациент никога не е прекъсвала. Какво е телефонна терапия – вероятно мои пациенти гледат, те биха могли да ви кажат как им се отразява. Ако трябва да се прекъсне карантината на някой, си прави нужните изследвания и ние го проследяваме. Хайде да не ми казва СЗО как да си лекувам пациентите!"

Според доц. Киров въвеждането на зелените сертификати е изиграло положителна роля, тъй като има повишен интерес към ваксинациите. Той обаче не даде отговор на въпроса какво количество от ваксината на "Модерна" ще се поставя при бустерна доза, с обяснението, че първо трябва да се произнесат експертите .


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови