Доц. Гломб: Може да се появи вариант на COVID-19 с български произход

Вариантът Мю се опита да влезе у нас, но Делта го спря, защото е по-адаптивен и заразен, коментира доцентът

OFFNews 21 септември 2021 в 14:10 6180 4

Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти.

Това каза пред "Bulgaria on air" доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а новият Мю е под наблюдение и все още не буди безпокойство.

"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб.

Доцентът определи нежеланието за ваксинация като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 

"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта тя. 

Според нея в България има феномени, при които преди да възникне болестта, хора вече са я прекарали. "Чувам как много хора са изкарали COVID-19 през 2019 г. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категорична е експертът от националния център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Райграс

21.09 2021 в 16:35

Психиатър би свършил работа на тази персона !

1331

1

ваксиниран

21.09 2021 в 14:35

Необразована и излъгана маса, една шепа шарлатани-опортюнисти с гласност и политици без топки.