Доц. Гломб: Няма смисъл от тестове за антитела

OFFNews 22 октомври 2021 в 09:43 8610 24

Доц. Любомира Гломб

Антителата, образувани след преболедуване от коронавирус, бързо избледняват. Тестовете не са достатъчно надеждни, за да знаем дали техният брой е протективен - т.е. достатъчен, за да ни предпази от нова инфекция. Затова няма смисъл да си правим тестове за антитела.

Това коментира вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. Това е и нейното обяснение на въпроса защо не се дава зелен сертификат след тест за антитела, както и защо срокът на зеления сертификат е по-кратък за преболедували, отколкото за ваксинирани.

„Това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 по-малко от две години и знанията ни са от тогава, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите", заяви доц. Гломб.

Наличните сега тестове за антитела търсят антитела срещу спайк протеина на коронавируса, но това все още не означава, че това антитяло има вируснеотрализираща активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеутрализираща реакция. Такъв тип изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са „сурогатни” тестове, полезни за епидемиолозите, поясни вирусологът.

„Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.

Тя коментира и твърдения на работещи в COVID отделения медици, които казват, че нямат нужда от ваксинация, защото имат имунитет, срещайки се всекидневно с вируса:

"Лекарите, работещи в COVID отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си гъделичкат имунитета да бъде в достатъчно напрегнато състояние, но това се отнася за хора, които са в ядрото на бурята. Антителата са най-различни видове, а тестове, които са разработени сега, не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет."

Според доц. Гломб от вирусологична гледна точка издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората. 

Вчера властите разрешиха временен (едномесечен) зелен сертификат и на ваксинираните само с първа доза. Той обаче ще важи само на територията на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

21

kokoten

22.10 2021 в 17:47

...колко много глупости сте изписали....даже е смешно като ги чете човек...толкова много специалисти има по имунология,че направо се чувствам спокоен....особено е интересен тоя с мнението за ваксините....що не постъпите в някой институт по молекулярна биология и да се свърши с тия ваксини,дето са умрели ,ама не съвсем...интелигентен е оня дето се имунизира без да трябва да бъде убеждаван,задължаван,награждаван и прочее,останалите се нареждат току-току след табуретките по интелигентност....цяло щастие е,че от вас нищо не зависи на тоя свят...някой от вас ще умрат в мъки,но пък с ясното съзнание,че никой не е успял да ги прецака...хубавото в случая е,че броя на идиотите е краен,но голям и надежда за спасение няма....

1331

19

ваксиниран

22.10 2021 в 17:38

Тръбата, защото ако бяха толкова страшни страничните ефекти, милиарди хора щяха да се търкалят по улиците. А това не се случва. Затива не говорим за страничните ефекти - щото не са толкова опасни колкото в главата ти.

1331

18

ваксиниран

22.10 2021 в 17:37

Тръбата, вземи прочети нещо повече от тъпотии в интернет - ваксина е всеки препарат, който предоставя придобит имунитет срещу специфичен антиген.

Това, че Луй Пастьор е успял с умрели кокши вируси не означава, че само това е единственият начин. Идеята е важна, не да сме като коне с капаци.

Отделно, РНК ваксини се разработват от 30 години. Отделно №2 - ако не ти харесват РНК ваксините, набий си векторна.

1331

16

ваксиниран

22.10 2021 в 17:33

yoghurt, точно тук се разминаваме - огромна част от ваксинираните няма да се разболеят изобщо, ако се срещнат с вирус от същия щам/вариант. Естествено, при хипотетична нова мутация, всички сме обратно на стартовото поле.