Quantcast

Доц. Ангел Кунчев: Ще се закупят хладилници за ваксините срещу COVID-19

Плаши ме това, че ще работим с ваксина, която изисква съхранение на -80 градуса, защото тя изисква много добра логистика, призна главният държавен здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2020 в 16:36 932 1

Снимка PR Care

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COOVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас.

Това заяви пред БГНЕС държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, и изчисли, че ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

„За ваксините, които не изискват специфично съхранение, имаме условия”, увери Кунчев и обясни, че Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

„Две от ваксините, които изискват изключително различни условия – -78 до -80 градуса, предполагат доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е върху, което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата“, заяви той и добави:

„Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача“, допълни още доц. Кунчев.

Той обясни, че личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

„Според мен основните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.“, посочи доц. Кунчев и уточни, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна, и политически натоварено кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев уточни, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

„В момента, в който някоя от ваксините получи одобрението на Европейската агенция по лекарства мога да имам мнение. Досега нито една от тях няма такова разрешение“, каза той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

1

zuljin

18.11 2020 в 17:12

А, споко, щом е американска бързо ще получи одобрение. Като се сетя онзи боклук ремдесивира, колко бързо и тихомълком го вкараха...