Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Доц. Ангел Кунчев намекна, че локдаунът ще засегне и други големи магазини, не само моловете

Според него третата вълна на заразата ще продължи 3-4 седмици и призова хората да стиснат зъби

OFFNews 17 март 2021 в 20:02 11763 0

Идеята за налагане на локдаун в цялата страна заради нарасналия брой заразени с COVID-19 се харесва от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той подчерта пред БНТ, че подкрепя предложенията на директора на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев за необходимите забрани за работа на всички заведения, където болестта може да се разпространява. Целта е да не се претоварят болниците.

От думите му стана ясно, че разговорът е за затваряне на "всички училища, детски градини, за всякакъв тип заведения, за
големи търговски обекти не само в мола, фитнеси, спортни зали".

"Предложението е мерките да бъдат приети за период от две седмици, но по-точната прогноза е да говорим за 3-4 седмици. Стиснете зъби още малко. Говорим за една последна вълна, в която трябва да дадем по-малко жертви", посочи Кунчев.

Доцентът призна, че е факт увеличеното на броя на децата с ковид в болниците на страната, но допълни, че те не боледуват тежко. По-голямо е притеснението от нарасналия брой болни бременни жени.

"Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на "Астра Зенека" и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ", каза още доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар. "Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не", допълни здравният инспектор и уточни, че според него шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията е много малък, но това трябва да се докаже. "Тук няма чувства, а факти и данни".

Експертът допълни, че всяка ваксина трябва да отговаря на две условия - безопасност и ефикасност. "Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение", отбеляза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че количествата заявени ваксини от другите фирми са недостатъчни не само за България, а за целия свят. Към средата на април се очакват първите количества от разрешената вече ваксина на "Джонсън и Джонсън", която е еднодозова и ще облекчи процеса на ваксинация. Очакват се и нови дози на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" и това би спомогнало имунизационния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!