Доктори споделят: Висок клас магнезий елиминира безпокойството и атаките на мигрена

OFFNews 11 март 2024 в 10:00 9625 0

Уморена жена

Снимка Банка за снимки

Уморена жена

Усещате постоянна умора, отпадналост, раздразнителност или проблеми със съня? Често обясняваме тези симптоми със стрес и преумора, но те могат да бъдат знак за магнезиев дефицит, който да доведе до сериозни последствия.

Колко опасен може да бъде магнезиевият дефицит и как да си набавим микроелемента пълноценно, за да неутрализираме негативните последствия, разговаряме с доц. д-р Мая Пенкова Дановска-Младенова, д.м. - ръководител катедра „Неврология и неврохирургия“ МУ-Плевен и началник на неврологична клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен.

Магнезият е жизненоважен макроминерал с комплексна роля в поддържане на нормалните функции на човешкото тяло. Той е есенциален кофактор за производство на енергия, участва в повече от 300 ензимни реакции, необходим е за синтеза на аминокиселини и протеини, влияе върху мускулните съкращения, артериалното налягане и инсулиновия метаболизъм. Острият или хроничен дефицит на магнезий повлиява функцията на сърдечно-съдовата, костната, мускулната и нервната система, нарушава психичното здраве и метаболитните процеси. По отношение на нервната система магнезият е незаменим за оптималната невротрансмисия и нервномускулна координация. Той осъществява ефективна защита срещу прекомерната възбуда на нервните клетки, която неизбежно води до тяхната смърт. Ранните симптоми на магнезиев дефицит (хипомагнезиемия) често остават незабелязани и подценени. Затова е важно да знаем как своевременно да разберем дали имаме недостиг на магнезий в организма и да предприемем адекватни мерки за набавяне на оптимални дози от този жизненоважен елемент. Общоприето е магнезиевият дефицит да се свързва основно с умора, тревожност и проблеми със съня, но на практика повечето хора допускат, че страдат от недостиг на магнезий едва след проявата на изключително болезнени мускулни крампи.

Каква е ролята на магнезия в лечението на неврологичните заболявания?

Ниските нива на магнезий усилват глутаматната невротрансмисия, която води до свръхвъзбудимост, оксидативен стрес и невронална клетъчна смърт. Свързана е с редица неврологични и психиатрични заболявания, включително мигрена, хронична болка, епилепсия, инсулт, болест на Алцхаймер, паркинсонизъм, депресия и безпокойство. Магнезият предпазва невроните от прекомерно възбуждане, оказва благоприятно действие върху състоянието на цялата нервна система и действа като невропротектор. В експериментални проучвания са доказани невропротективните ефекти на магнезия, което го превръща във важен диетичен фактор за превенция и комплексно лечение на невродегенеративни заболявания.

Магнезият блокира освобождаването на стрес хормони

Състояния като тревожност, обсесивни мисли, неспокоен сън и ускорен сърдечен ритъм се появяват когато гама-аминомаслената киселина, често наричана GABA , не си върши работатата правилно. GABA всъщност е невротрансмитерът, който действа като релаксант за мозъчната активност. Изброените състояния се регулират успешно с магнезий. Магнезият блокира освобождаването на стрес хормони, в това число на кортизол. Той възпрепятства тяхното достигане до мозъка и по този механизъм действа като невропротектор. Кортизолът е една от най-сериозните причини за тревожност. Той провокира т.нар. „мозъчна мъгла“, която ни пречи да се фокусираме, да разсъждаваме трезво, да реагираме бързо и да запаметяваме добре. Паралелно, магнезият стимулира производството на серотонин, популярен още като хормонът на щастието, който спомага за доброто настроение, апетита, здравия сън и помага срещу депресивни състояния. Доказано е, че когато сме под стрес, необходимостта на организма от магнезий нараства рязко, а неговият недостиг води до хронични болки, емоционално и психическо напрежение. При наличие на магнезиев дефицит намалява и нивото на мелатонин – хормонът, регулиращ съня, като се наблюдават сериозни нарушения в архитектониката на съня.


Магнезият намалява риска от мозъчен инсулт и предотвратява атаките на мигрена

Мигрената и главоболието често са придружени от стрес, умора и изтощение, а магнезиевият дефицит е свързан с освобождаване на невротрансмитери и вазоконстрикция /процес, водещ до стесняване на кръвоносните съдове/, които предразполагат към главоболие. Магнезият разширява кръвоносните съдове в мозъка и по този начин спомага за предотвратяване атаките на мигрена. Освен това модулиращите ефекти на магнезия върху тонуса на кръвоносните съдове, артериалното налягане и сърдечния ритъм подобряват кръвооросяването и намаляват риска от мозъчен инсулт, подпомагат когнитивните функции.

Магнезият оказва благоприятен ефект върху хроничната болка

Болката е най-честото оплакване с многообразни клинични проявления, заради което пациентите посещават лекарския кабинет. Блокиращият ефект на магнезия върху калциевите канали на NMDA рецепторите на гръбначния мозък намалява невронната свръхвъзбудимост и оказва благоприятен ефект върху хроничната болка. Предполага се, че магнезиевият дефицит играе ключова роля в патогенезата и прогресията на невродегенеративните заболявания, чрез участие в нискостепенното възпаление. Съществуват научни доказателства, че магнезиевата суплементация забавя прогресията на невродегенерацията при болест на Алцхаймер, Паркинсонизъм и Множествена склероза. Затова адекватният диетичен прием на магнезий в съчетание с правилно дозирана магнезиева суплементация са важна превантивна мярка в терапевтичния подход при невродегенеративните заболявания.

Каква е оптималната доза магнезий, която трябва да приемаме?

Нормалните стойности на серумен магнезий са от 0,6 до 1,05 милимола на литър (mmol/L). Важно е да отбележим, че дневните нужди се увеличават с възрастта. За магнезиев дефицит можем да говорим, когато стойностите му в серум са под 0,5 mmol/L. Това състояние се нарича хипомагнезиемия. Доказано е, че едва 50% от магнезия се усвоява с храната. Затова нужната си дневна доза магнезий можем да подсигурим чрез прием на подходящи хранителни добавки. Препоръчвам Магнезий + В комплекс на ABОPharma, тъй като това е продукт със съдържание на оптимално количество магнезий, който ефективно спомага за компенсиране на недостига в тялото на този важен минерал.

Защо Магнезий с В комплекс на ABОPharma? Какво го отличава от останалите магнезиеви продукти на пазара?

На първо място заради високата доза магнезиеви йони в продукта. Магнезий+В комплекс съдържа качествена магнезиева сол, под формата на магнезиев карбонат с изцяло органичен произход. По този начин всяка таблетка е съставена от най-висок фармацевтичен клас магнезиев карбонат. Клинично проучената формула на продукта съчетава форма на магнезий с висока бионаличност и витамини от група В за постигане на максимален ефект, което е следващото важно предимство на продукта. Комплексът витамини от групата B подпомага метаболизма, позволявайки на тялото да произвежда енергия и допринася за здравето на целия организъм. Витамин В1 участва в преобразуването на хранителните вещества в енергия. Витамин В2 действа като антиоксидант и спомага за повишаване на енергийните запаси. Витамин В6 участва в метаболизма на аминокиселини, в производството на еритроцити и създаването на невротрансмитери, а витамин B12 е жизненоважен за нормално функциониране на нервната система, производството на ДНК и развитието на червените кръвни клетки. Присъствието на витамините от групата В във формулата на продукта подпомагат значително усвояването на магнезия в организма и същевременно повишават неговата активност. Една таблетка Магнезий с В комплекс на ABОPharma осигурява 10.3 mmol магнезиеви йони и е напълно достатъчна за достигане на оптимален дневен прием на един възрастен.


Купи онлайн Магнезий + Витамин Б комплекс – ТУК!

МНЕНИЕТО НА ФАРМАЦЕВТА:

Магистър-фармацевт Маргарита Бартошек

Магнезий + витамин В комплекс на ABOPharma са таблетки, разработени по специална технология, която позволява максимално бързото им разтваряне и усвояване от организма. Освен това формулата на продукта е резултат от дългогодишни проучвания и съчетава в състава си една от формите с най-висока бионаличност на магнезий, която е произведена в Германия, а оформянето на крайния продукт е завършено в една от базите на ABOPharmа в Холандия. От съществено значение е и наличието на витамини от група В, които спомагат за усвояването на магнезия от организма и в същото време съдействат за по-доброто му действие. Сред тях е и витамин В2, който действа като антиоксидант и спомага за превръщането на храната в енергия. Той участва в производството на червените кръвни телца, нужен е за производството на антитела, засилва функциите на имунната система и прави организма по-устойчив на вируси и бактерии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!