До месец да се дава отговор по жалбите срещу решения на ТЕЛК, предвижда законопроект

OFFNews 20 август 2019 в 16:16 1897 0

Снимка Архив

От три на един месец да бъде намален срокът за произнасяне на Националната експертна лекарска комисия по жалбите срещу решения на ТЕЛК-овете, предвиждат промени в Закона за здравето.

Причината е, че докато текат обжалванията, хората с трайно намалена работоспособност не могат да получават помощ.

Друга промяна в закона предвижда да се прецизира регистърът на психичноболните. „Измененията целят да се избегнат неяснотите, породили множество опасения за злоупотреби – кой и как ще бъде вписван в регистъра на хората с психични заболявания“, се казва в мотивите на здравното министерство.

Според специалистите, съществуващите в момента текстове не са достатъчно ясни и в този регистър може да попадат хора, които са имали депресия, краткотрайни временни разстройства и други подобни.

Според новия текст хората, които ще попадат в регистъра, ще са само пациенти с психични разстройства, настанени за задължително лечение, както и такива, за които е постановено принудително лечение по Наказателния кодекс.

Здравното министерство предлага и една друга промяна в Закона за здравето, която се коментира отдавна – само лекари да могат да бъдат консултанти по диетика, хранене, лечебно гладуване и това вече да не попада в неконвенционалните методи за лечение, практикувани и от неспециалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови