До лятото 3,2 милиона РНК ваксини идват у нас

OFFNews Последна промяна на 03 април 2021 в 14:43 1611 0

"В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК ваксините. Така те ще са повече от векторните". Това заяви излънителният директор Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг пред "Пирогов".

"След дълги преговори е защитен националният интерес", обясни той.

По думите му дозите са част от 10 млн. ваксини, за които има споразумение за доставка между ЕС и Pfizer. Страната ни ще получи допълнително 1,3 млн. от ваксината на Pfizer/BioNTech. Останалите ще бъдат доставени в следващото тримесечие.

"500 000 ваксини вече са поставени. Има готовоност за поставяне на 20 000 дози на денонощие", заяви директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него през следващата седмица ще бъде предложено да се включат в имунизацията и хората, попадащи в 4-та фаза - възрастните граждани и хронично болните. Това ще позволи до юни да се достигнат 50% ваксинирани.

"Основната причина да се наложи да получим подкрепа от другите европейски държави по отношение на ваксините е забавянето на доставките на препарата на Oxford University/AstraZeneca", уточни Кирилов, цитиран от Нова телевизия.

Той беше категоричен, че няма друга причина за недостига на ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови