До Коледа смъртните случаи от COVD в България може да станат 700 дневно, прогнозира епидемиолог

Изключително важни са първите 7 дни, тогава се развиват усложненията. Не водим "войната" правилно, посочи пулмологът д-р Петър Чипев

OFFNews 28 октомври 2021 в 10:16 10506 0

"В страните с висок процент ваксинирани дори при лека вълна не умират хора. До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече."

Тази прогноза направи епидемиологът д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон по Нова телевизия.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото рязко покачване. Тогава през ноември започна нарастване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при занижен такъв. „Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението на коронавируса в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, а след овладяването на вълната, той да остане само за хората без зелен сертификат.

Голямата разлика между България и западните държави е в степента на ваксинираните, коментира специалистът. По думите му в страните с висок процент имунизирани, дори да има лека вълна, не умират хора.

„Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев. И допълни, че именно в този период пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

„Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден.

"Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.

Д-р Петър Марков пък каза, че ако зелен сертификат се издава още след поставяне на първата доза от ваксините, то краткосрочно може да се използва и тестът за антитела. Все пак ученият каза, че не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков