До дни подготвят мерки срещу прережданията в листата за трансплантация

OFFNews 10 юни 2021 в 18:53 1171 0

Изпълнителна агенция медицински надзор ще предложи мерки, които да не позволяват промени в листата на чакащите за трансплантация.

Това стана ясно след разговор на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров с директора на агенцията Георги Христов по повод установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април.

Кацаров настоява за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, че подреждането на чакащите ще става само и единствено след оценка по обективни, международно приети критерии.

Д-р Христов се е ангажирал, че агенцията за медицински надзор ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата.

Той е предложил на министъра да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани - такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.

Министър Кацаров e определил срок от 5 работни дни, в които "ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови