Диригент беше ваксиниран срещу COVID-19 по време на концерт

Солидарни с маестрото музиканти от оркестъра се подложили на тест за коронавирус

OFFNews 26 август 2021 в 16:18 1223 0

Диригент на унгарски оркестър беше имунизиран с трета, бустерна доза на ваксина срещу COVID-19 по време на концерт на открито в Будапеща като част от кампания за насърчаване на ваксинацията, съобщи Асошиейтед прес.

Иван Фишер, диригент на фестивалния оркестър на Будапеща, беше с риза с прорез на ръкава на мястото, където да му бъде поставена инжекцията. Докато Фишер продължаваше да дирижира с палката си, под музиката на оркестъра, лекар му постави третата доза от ваксината и публиката аплодира.

Това бе опит да "обърнем вниманието на обществеността към нуждата от ваксиниране" в Унгария, каза управляващият директор на оркестъра Орсоя Ердоди.

"Ваксинацията може да ни даде възможност да живеем и работим отново нормално, както правехме преди пандемията от коронавируса", каза тя.

Унгария успя леко да си отдъхне от пандемията през лятото след опустошителната пролет, когато в определен момент страната бе световен лидер по брой смъртни случаи на глава от населението от COVID-19.

Броят на потвърдените и на смъртните случаи от инфекцията намаля и успоредно с това темпът на ваксиниране също бележи значително забавяне. Унгария бе сред лидерите в имунизацията, като се прилагаха ваксини, произведени от Русия и Китай, както и една от одобрените за използване в ЕС.

Повече от 32 на сто от възрастното население на страната няма поставена първа доза ваксина срещу COVID-19.
Главният здравен инспектор в страната неотдавна каза, че бавното покачване на новите случаи е начало на четвърта вълна на пандемията, доминирана от силно заразния вариант Делта.

Заради риска от нова вълна Будапещенския фестивален оркестър реши да насърчи ваксините. Фишер, който често се застъпва за прогресивни обществени каузи, се ваксинира с трета доза по време на концерта, а музиканти от известния оркестър се подложиха на тест за COVID-19 на сцената.

Унгария е първата страна от ЕС, която прилага бустерни дози на желаещите, след като през юли стана ясно, че китайската ваксина на "Синофарм", прилагана в страната, действа слабо при възрастни хора. До четвъртък 240 000 души в Унгария вече бяха приели трета доза от ваксината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови