Дими е на 8, има тумор и се нуждае от спешна операция

OFFNews 08 септември 2022 в 17:40 14765 0

Дими

Снимка Личен архив

Дмитро Хаджиогло

Дмитро Хаджиогло е осемгодишно бесарабско българче, което има мозъчен тумор в областта на хипоталамуса (Hypothalamic hamartoma). Туморът е доброкачествен, но расте бързо и засяга важни центрове в мозъка. Състоянието му се влошава с дни, освен честите епилептични пристъпи, момчето вече не може да ходи самостоятелно и се налага да бъде носено на ръце.

Лекари от Япония се ангажират с операцията му и дават добра прогноза за в бъдеще. Семейството е в Украйна, където е невъзможно да бъде лекувано или да бъде организирана кампания за набирането на средства.

Дмитро живее с майка си Наталия. Бащата му напуска семейството, Наталия се справя сама с отглеждането и издръжката им.

Дими е роден през 2014 г. Когато става на две години започва да получава спазми в корема. Случва се рядко и за секунди. Консултиран е с гастроентеролог, кардиолог, имунолог, невролог. Правени са му всякакви изследвания. Не е поставена категорична диагноза. 

През 2021 г., по време на онлайн урок, момчето загубва съзнание, последва дълъг сън. Състоянието му започва да се влошава. След това започва да изпада в крайни емоционални състояния от силен плач до смях.

Оплаква се от постоянна умора, има пристъпи на агресия, започват проблеми и с други органи. Магнитно-резонансната томография показва, че момчето има тумор в труднодостъпна зона.

Беше като гръм от ясно небе. Мислех, че при мен не може да се случи. Сменихме още няколко лекари. Историята е много дълга... Навсякъде ни гледаха като музеен експонат. Hypothalamic hamartoma е много рядко заболяване. 1 човек на 200 000. И детето ми уцели това изключение. Туморът се намира в много важна зона на мозъка, която отговаря за жизненоважни функции като сън, жажда, глад, памет, температура, а също така дразни съседни мозъчни структури – ендокринната система, и най-вече причинява епилептични припадъци. В нашия случай парциални пристъпи. Тези пристъпи не позволяват на детето да расте и да се развива нормално. За съжаление, гърчовете, причинени от хамартома на хипоталамуса, не могат да бъдат лекувани с лекарства. Може да ни помогне само операция. Клиника в Япония може да ни помогне. Моля всички, които не са безразлични, помогнете на моя син, Помогнете и спасете живота му! Трудно е да гледаш как детето ти умира пред очите ти, казва майката Наталия.

Семейството трябва да събере нужните за операцията средства до началото на октомври. В японската клиника Дими трябва да постъпи на 31 октомври, а операцията е планирана за 11 ноември.

Сумата, която е необходима за операцията на детето, е 74 000 лв. Близки на Наталия и дарители са успели да съберат 9000 евро, за пътуването и престоя в болницата, но тези средства са крайно недостатъчни.

Ако искате да помогнете, можете да дарите средства в кампанията Подари живот на Дими.

Разказът на Наталия можете да видите тук:

Редакцията разполага с копия от епикризата, изследванията и заключенията на лекуващите лекари на детето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови