Детски хирург от Украйна работи като болногледач заради тромавата процедура по признаване на правата му у нас

Дарителска сметка набира средства за заплащане на разходите по легализация на дипломите на украинските медици

OFFNews 25 август 2023 в 14:04 2473 1

Игор Прохоров

Снимка Фейсбук/Manol Peykov

д-р Игор Прохоров

Детски хирург от Украйна работи като болногледач заради дългата и скъпа процедура по придобиване на права да упражнява професията си у нас. За случая на д-р Игор Прохоров и десетки негови колеги-медици, които биха подпомогнали родното ни здравеопазване с експертизата си съобщи депутатът от "Демократична България" Манол Пейков.

Д-р Прохоров е от Харков, но живее в Пловдив от началото на войната. В родния си град той е работил като детски хирург в Областна детска болница. По думите на Пейков в Украйна той е лекар висша категория – най-високата степен в тяхното законодателство.

За да получи право да упражнява дефицитната и у нас специалност, той трябва да легализира, приравни дипломата си и да положи изискваните от държавата изпити.

Уви, на този етап България остава една от малкото страни, които не са спазили препоръката на Европейската комисия за бързо признаване на дипломите на ключови работници – каквито са медицинските специалисти и учителите – в условията на военен конфликт в Украйна. Д-р Прохоров вече е преминал е курс по български език и е в процедура по приравняване на дипломата си. Но в България тази процедура продължава да е дълга, сложна и скъпа, а българската държава (поне засега) по никакъв начин не подкрепя (или улеснява) този процес. Д-р Прохоров трябва сам да си осигури учебните материали и да съчетава нископлатена работа с подготовката и пътуванията за изпитите, пише Манол Пейков.

По думите му в неговото положение са десетки украински лекари и сестри. Освен д-р Прохоров, с него са се свързали още 30 медицински специалисти, които се намират в подобна ситуация. Разходите по процедурата за легализация и признаване на техните дипломи са (приблизително) по 750 лева на човек.

Пейков отправя апел за събиране на средства, за да бъдат подпомогнати украинските медици в желанието им да упражняват професията си у нас.

Нека час по-скоро да станат част от системата на българското здравеопазване – което толкова се нуждае от качествени кадри! – и, вместо да прахосват ценния си опит и знания, най-сетне да започнат да лекуват пациенти в България, призовава той.

Необходимата сума за 30-имата лекари и медицински сестри, които са завършили курса по български език и са готови да започнат процедурата по признаване на дипломите, е 22,500 лева (30 души * 750 лв). Ако сумата бъде надвишена, ще бъде създаден фонд, от който ще могат да се възползват и други специалисти в бъдеще.

Същевременно депутатът от ДБ се ангажира парламентарната група на коалицията да инициира промяна в законодателството, с която "да се ускори, облечки и поевтини процеса по интегриране на украинските бежанци у нас.

Можете да подкрепите д-р Прохоров и колегите му по сметка:

Фондация "Манол Пейков и приятели"
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
или PayPal: [email protected]
Основание: Подкрепа за д-р Прохоров и колегите му


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

26.08 2023 в 09:56

да се стягат администраторите и да гледат дипломите

проверка да не са фалшиви

проверка на опита и изпитите дали са приравняеми

да решават истински проблеми вместо несъществуващи виртуални базирани на страхове
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки