Деца със синдрома на Даун участват в програмата на Старозагорската опера

21 март е Световен ден на хората със синдром на Даун

OFFNews 21 март 2023 в 12:52 1090 0

деца

Снимка Старозагорска опера

Русалина Мочукова със свои възпитаници

Деца със синдрома на Даун участват в програмата на Старозагорската опера. Музикалният театър работи по дългосрочна програма „Ние сме музиканти", която ангажира деца и младежи със специални образователни потребности.

В продължение на една година директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния екип, освен с индивидуалните развитийни и комуникативни постижения, превръщат театъра в привлекателно място за артистични изяви на участниците в програмата.

Първият видеоклип под режисурата на Огнян Драганов е заснет с участието на Христослава Колева  - момиче със синдром Даун. Следват нейни участия с роли в детската версия на балета „Спящата красавица" заедно с децата от Детско-юношеската студия за опера и балет, както и в оперните спектакли на „Атила", „Тоска" и „Селска чест".

През март - заедно с Христослава Колева, в спектакъла на рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица" на сцената на Старозагорската опера ще излезе и друго дете с Даун - Иван Бакоев. Децата репетират, имат своите специални артистични задачи. Хриси и Иван ще имат и своя първи столичен гастрол със състава на Старозагорсакта опера на 19 април, когато ще бъде представен спектакъла на „Есмералда-Парижката Света Богородица" на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата в София.

Световният ден на хората със синдром на Даун (WDSD), 21 март, е международен ден за информираност, който се отбелязва официално от ООН от 2012 г. Датата е 21-вият ден от 3-тия месец и е избрана, за да покаже уникалността на утрояването (тризомията) на 21-вата хромозома, което причинява синдрома на Даун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!