Десетки хиляди във Великобритания може да са с фалшиво отрицателни PCR тестове

OFFNews 15 октомври 2021 в 16:13 7437 0

Снимка Getty Images

Около 43 хил. души в Англия и Уелс може да са получили фалшиви отрицателни резултати от PCR тестове за COVID-19 заради грешка на частна лаборатория.

Тестването в лаборатория в Улвърхемптън беше спряно заради разследване на Националната служба по здравеопазване, пише Би Би Си. Служители се свързват със засегнатите хора, за да поискат от тях да се тестват отново.

Опасенията от грешка се породили, когато хора получили положителни резултати от бързи тестове и отрицателни - от PCR.

Проф. Алън Макнали от Университета в Бирмингам споделя пред Би Би Си, че е "изумен" и не може да проумее как толкова много тестове може да се окажат с фалшиви резултати. Той призова за разследване.

Вследствие грешката много заразени може да са получили разрешение да нарушат изолацията си и да са заразили други.

Използваните бързи тестове (Lateral flow tests (LFTs) са бързи тестове, използвани от училища и на работни места, за да открият безсимптомни вирусоносители. PCR тестовете, които са изпратени в лаборатория за анализ, установяват вируса седмици след инфектирането и ускоряват проследяването на контактните. След положителен LFT инструкцията на властите е да се направи PCR за потвърждение.

Неправилни резултати

Някои фалшиво отрицателни резултати са очаквани, защото никой тест не е 100% съвършен, но броят им в конкретния случай е необичайно висок в зоната на лабораторията за последните няколко седмици.

Британската здравноосигурителна агенция обяви, че около 400 000 проби са били взети от частната лаборатория и около 43 хил. души от тестваните може да са получили фалшиво отрицателни тестове в периода 8 септември - 12 октомври. 4000 от тях са от Уелс. Повечето засегнати са от Югозападна Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови