Делта протича по-тежко, вкарва в болница два пъти по-често

В подножието сме на новата Covid-вълна, до месец и половина ще сме в пика й, заяви проф. Ива Христова

OFFNews 08 август 2021 в 13:45 6248 2

Снимка Архив

Сега сме в подножието на новата Covid-вълна, никой не може да предвиди колко ще е висока тя, но до месец и половина ще сме в пика й. 

Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БНР. „Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона“, обясни Христова. И уточни, че до седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно. 

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова. Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. 

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова. Според нея страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

2

KostaLaKosta11

09.08 2021 в 16:36

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация....
Най вече при не ваксинирани !! Не мога да разбера защо пропускат този важен момент ???
 
X

Да помогнем на украинските деца!