Дълговете на ловешката болница надхвърлиха 8 милиона лева

Готви се смяна в Съвета на директорите

OFFNews 14 март 2023 в 16:39 1154 1

МБАЛ Ловеч

Снимка Ловеч днес

МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“

Задълженията на ловешката болница са над осем милиона лева, предстои гласуването на бизнес програма за развитието и дейността на лечебното заведение до края на следващата година.

Това ще се случи на извънредно общо събрание на акционерите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, насрочено за утре (15 март), съобщи за БТА директорът на лечебното заведение д-р Алдин Начков.

От Община Ловеч информираха, че администрацията като акционер няма да подкрепи предложената от ръководството на болницата бизнес програма. С решение на Общинския съвет представителят на Общината на общото събрание ще гласува с „въздържал се“.

Д-р Алдин Начков поясни, че бизнес програмата включва намаляване на разходите и задълженията, както и увеличение на общата ликвидност.

„Нефинансовите цели са свързани с дейността на лечебното заведение – повишаване на броя на леглата, използваемостта им, да се увеличи персоналът и евентуално брутното им трудово възнаграждение“, добави директорът на болницата.

Той уточни, че ловешката болница има натрупани около 7,5 милиона лева дългосрочни финансови задължения и около 800 хиляди лева краткосрочни. „Имаме обаче малко подобрение в краткосрочната задлъжняемост към различни кредитори. Успяваме да се разплатим по малко“, добави д-р Начков.

На общото събрание на акционерите утре се очаква да бъде сменен представителят на държавата в Съвета на директорите, която е мажоритарен собственик на болницата с почти 80 на сто дялов капитал.

Анелия Георгиева Дюлгерова-Ангелова ще бъде освободена, а на нейно място за член на Съвета на директорите е предложен Мирослав Любомиров Ботушаров.

Това предложение ще бъде подкрепено от представителя на Община Ловеч, която е втори акционер в дружеството с дялов капитал от близо 9 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови