Д-р Виткова: Легла за COVID-19 има, не се използват рационално

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2020 в 16:35 1003 0

Снимка Архив

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с ковид пациенти. В момента го използваме нерационално. Това мнение изрази пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя.

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, смята бившият здравен министър. По думите на Виткова това е станало преди повече от 20 години.

Според нея пазарът в здравеопазването не работи и това го доказва сегашната епидемия.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. „У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid“, предупреди още Виткова.

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта Мими Виткова. „Даже контактните лица, които остават вкъщи не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…“

„Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас“, категорична е Мими Виткова.

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо“, коментира бившият здравен министър и добави: „Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови