Д-р Тома Томов: Предстои разработването на Национален план за борба с инсулта

OFFNews 09 юли 2021 в 20:56 1039 0

Снимка mh.government.bg

Разработването на Национален план за борба с инсулта обсъдиха заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и Дорина Добрева, председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“ и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт /SAFE/ и на Световната организация по инсулт /WSO/. За целта ще бъде сформирана работна група към Министерството на здравеопазването, в която ще участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др.

Д-р Тома Томов и Дорина Добрева са единодушни, че трябва да се работи в посока превенция, профилактика и представяне на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт. „Разпознаването на симптомите на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от особено значение, защото последиците са както за болния, така и за семейството му“, посочи д-р Томов. Застаряващото население и неконтролираните хронични заболявания са предпоставка за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт, посочи още заместник-министърът.

Двамата обсъдиха Европейския план за борба с инсулта 2018-2030. В него се прогнозира 34% увеличение на инсултите до 2035 година. Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови