Д-р Симидчиев: В момента няма грип А или Б. Има коронавирус

OFFNews 04 ноември 2020 в 09:53 8574 4

В момента нямаме други респираторни инфекции, които да предизвикват такива оплаквания, няма грип А, няма грип Б, няма парагрип. Имаме коронавирус. Ако имате някакви оплаквания, вероятността да имате коронавирус е голяма. Стойте си вкъщи, дори да имате леки симптоми, и не разпространявайте инфекцията.

Това каза по Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев в коментар за епидемичната обстановка в страната. Той призна, че е очаквал малко по-ниски стойности на разпространение от отчетените днес, но отново около 30% позитивни от тестваните.

"Има много променливи, които касаят това, което става в болниците, затова протоколите трябва много стриктно да се спазват. Нарастването на заразените поставя всички системи под напрежение - Спешна помощ, болниците, семейните практики", каза пулмологът.

Той обясни и защо все повече млади хора боледуват сериозно и попадат в интензивни отделения:

Когато има толкова много заразени, неминуемо се заразяват и хора с генетични особености, с по-слаби защитни сили, с недиагностицирани придружаващи заболявания. Това се установява, когато се лекува вирусната инфекция. В момента имаме разразяващ се пожар. Това, което трябва да направим, е да се дистанцираме физически, да носим предпазни средства и да спазваме хигиена, това е абсолютно задължително", категоричен бе д-р Симидчиев.

Той призова дори при дребни оплаквания като запушен нос, дразнене в гърлото, сравнително ниска температура да се потърси съвет от специалист и да се премине към самоизолация:

"Хората в голяма степен могат сами да усетят тежестта на заболяването, така че когато човек е спокоен за състоянието си, има само температура и няма някакви затруднения с дишането и други сериозни симптоми, той може да се самоограничи. Когато има тревожни симптоми – задух, ускорена честота на дишането е редно да се потърси специализирана помощ."

Д-р Симидчиев коментира и може ли да се диагностицира пневмония по телефона с обяснението, че разбира се, това е невъзможно, но един подробен разговор с пациента може да ориентира специалиста за състоянието му.

За повечето хора този вирус не е опасен, но рисковите групи трябва да се изолират и да спазват мерките, подчерта той.

Пулмологът каза още, че като обща тенденция хоспитализираните намаляват, но броят на заразените расте по-бързо, отколкото намалява процентът на приетите в болница и затова лечебните заведения се задъхват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9510

4

asaf

05.11 2020 в 07:09

Забавно...
Защо, тогава, когато ги нападне тоя вирус, дето уж е леко грипче, не ходят да ги лекува тоя вирусолог с 38 години стаж, а отиват при коремния хирург във ВМА?
Ммм?...

2400

3

Андрешко

04.11 2020 в 23:36

И КОИ специалисти? Вирусолози с 38 годишен стаж са подигравани, а Генерали Пожарникари и Хирурзи + перукани са възхвалявани и обожествявани като ГУРУ спецове?
начи ся нема А, нема Б, сичко от Ковид мре, ама важно е СПЕЦИАЛИСТИТЕ Журналисти

3000

2

GoGo84

04.11 2020 в 12:26

Не са изчезнали, Андрешко.
Януари си е времето на А и Б и ще си дойдат, споко!
Не знам защо маса хора не искат да чуят какво говорят специалистите?

2400

1

Андрешко

04.11 2020 в 10:50

Ама да бе, всички грипове и болести изчезнаха, хората вече не умират от нищо друго.