Д-р Симидчиев: 70% от болните с COVID-19 са лекувани с антибиотик профилактично

OFFNews 13 декември 2021 в 09:41 9194 2

Снимка Архив/БТА

70% от заболелите от COVID-19 в България са лекувани с антибиотик профилактично. Данните представи пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от Демократична България по БНР.

„Изминалата година беше особено тежка. По времето на COVID в доболничната помощ масово се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност“, посочи д-р Симидчиев.

Той обясни, че при вирусните заболявания от антибактериална терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават само рискове, каза пулмологът. 

Според него проблемът лесно може да бъде решен административно, по-трудно е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.

Лекарят е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от „усещането за риск и за безсилие срещу този вирус“ и определя това като огромна грешка по отношение на общественото здраве.

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова пациентите не бива да бъдат ненужно излагани на антибиотици, каза Симидчиев и допълни, че в последните години прогрес в създаването на нови антибиотици няма.

Депутатът от ДБ коментира и новоизбрания министър на здравеопазването:

"Проф. Сербезова определено е човек с административен и преподавателски опит, запозната е със структурите в министерството. Бих ѝ съдействал, защото се допълваме в това, което искаме да направим за здравеопазването. Тя ще може да разчита на подкрепата на колегите в парламента. За да намалим щетите от следващ пик на пандемията, трябва на хората да бъде обяснявано какво и защо се прави. Трябва да имаме безкомпромисни политики, защото пиковете са резултат от поведението на хората, а не на вируса", категоричен бе д-р Александър Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

сиви65

13.12 2021 в 10:37

Да, така е. Обаче как да промениш поведението на човек, който приема това като посегателство върху личната си свобода?

2000

1

Райчо

13.12 2021 в 10:28

А пък при мен двама приятели починаха защото закъсняха с антибиотика (4-5 ден след началото), а баджанакът ми почина в болницата, защото не искаха да го лекуват с антибиотици - такъв бил протоколът!