Д-р Николова за COVID диагностиката в момента: Пациентът плаща от джоба си, за да го поставят под карантина

OFFNews 05 юли 2022 в 11:01 508 0

д-р Гергана Николова

Снимка Архив

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар

След отпадането на епидемичната обстановка на практика се получава така, че хората се принуждават да плащат от джоба си, за да бъдат поставени под 10-дневна карантина, каза по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекари  член на УС на Българския лекарски съюз.

Независимо от предложенията ни до НЗОК да остане възможността за диагностика на COVID-19 (издаването на направление за безплатен PCR тест от личните лекари отпадна, б. р.) сега един пациент, който идва със съмнения за коронавирус, трябва да отиде до специалист, да постои сред другите болни, някои от които хронично, например с астма, за да получи евентуално направление. След това да отиде в лаборатория, да се изследва. Това не работи и пациентите се принуждават да си плащат изследванията, което не е добре нито да диагностиката им нито за финансите, обясни общопрактикуващият лекар.

Д-р Николова подчерта, че в момента "на Шипка всичко е спокойно". Пред кабинетите на личните лекари няма много пациенти с респираторни заболявания. Тя самата е имала четирима с доказана коронавирусна инфекция за миналата седмица. По думите ѝ това са били хора, които са заплатили PCR тестовете от джоба си, за да спестят дългата процедура по безплатна диагностика.

Тя посочи, че предстоят разговори с Касата за есенно-зимния сезон да бъде дадена възможност на общопрактикуващите лекари да диагностицират заболяването на първа линия.

Д-р Николова прогнозира, че ни очаква сравнително спокойно лято и това е добър период за извършване на профилактични прегледи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!