Д-р Недялко Калъчев: Безплатните бързи тестове ще струват около 10 лв. в лаборатория

Янка Петкова 21 октомври 2021 в 14:14 6100 0

Как ще се осъществява тестването на хората, които не са ваксинирани или преболедували, ако искат да посетят място, достъпно със зелен сертификат? Какво ще заплащат тестваните с безплатен антигенен тест за манипулацията? На брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров обясни, че предстои подписване на договор с лабораториите за фиксирана цена за тестване срещу получаване на безплатни антигенни тестове. OFFNews се свърза с д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории, и го попита как може да се осъществи това "на терен" и колко ще струва. 

- Д-р Калъчев, споменахте по-рано цена за извършване на тестването около 10 лв. можем ли да приемем, че това вече е официално?

- Не, но с колегите си говорихме, че ще търсим нещо такова, когато дойдат тези прословути безплатни антигенни тестове, които трябва да раздава РЗИ, защото те в провинцията са дошли, но в София засега нямаме обаждане от РЗИ за такива. Все пак никой не може да си позволи да работи на нулеви цени при все по-нарастващите разходи за труд, токът също вече е сериозен разход. 

- Струва ли Ви се работещ вариант да тръгнат лаборанти по заведенията и да тестват с антигенни тестове клиенти, които искат да ги посетят?

- Най-работещ вариант е да тръгнат медицинските лица, които сега правят тестове, да обучават хората как се правят тези тестове. Защото истината е, че това са полеви тестове. Те са за направа на изследвания за подпомагане на социални служби, полиция, гранични власти и др. Епидемията ги вкара в обращение и в медицинската дейност, което не е много коректно, но така или иначе обстоятелствата в момента не са обичайни. Тези тестове се направени така, че да могат да бъдат ползвани от хора без специфично оборудване и образование.

Въпросът е по-скоро информационен, защото достъпът до Националната здравно-информационна система (НЗИС) е малко сложен. Има голямо натоварване, нормално е да се случват сривове. Та достъпът до НЗИС е през лицензирана лаборатория. Лицензираната лаборатория има оторизация, връзка – сървърна идентификация плюс съответните електронни подписи, която осигурява достъп за запис на данни върху НЗИС.

Следователно, трябва по някакъв начин хората, извършили теста пред заведението, да го качат в НЗИС. Ние вече имаме вариант и следобед предстои да го пуснем. Това е мобилно приложение, с което аз, отивайки при работодателя, казвам: "Ето Ви едно приложение. Дайте пет човека, които да ги идентифицираме и тия пет човека във Вашата организация ще извършват тестове на хората, които не са ваксинирани. По този начин ние като лаборатория все едно преоторизираме (упълномощаваме) посочените от него пет човека. Аз знам кои са те, а НЗИС знае, че аз съм подал тия резултати.

- Значи Вие на тези петима души им давате Вашата "пътека" до системата?

- Не точно "пътека". Това е още едно звено за идентификация, с което тези петима стават идентифицируеми. Защото в лабораторните и в болничните системи има две нива на идентификация – болницата или лабораторията, като юридическо лице, и нейният сървър, под нея имате лекарите с техните електронни подписи и под тях има още други хора, които са с потребителско име. Например един лекар работи с един електронен подпис, четирите сестри и двете регистраторки, всички тези шест души, работят през неговата оторизация. Това са три нива. Тук се получава 4-то ниво – външни за лечебното заведение хора, нямат истински достъп до информационната система, образно казано "до вашия хемоглобин", но могат да докладват този тест.

- С варианта, който предлагате, няма ли да се увеличи броят на хората, които имат достъп до личните ни данни?

- Не, но личните Ви данни в момента на правене на теста, естествено, че ще ги имат, защото трябва да ги въведат – ЕГН, три имена и резултат от теста. Но става дума само за тях. Защото, примерно, лаборантката Стефка, имайки достъп до определен кръг изследвания, има достъп до всичките видове Ваши изследвания, за които има права. Ако работи в сектор "Вирусология", ще има достъп до всички вирусни изследвания.

- Значи предлагате това мобилно приложение да работи така – обучавате техни хора, без да се налага Ваш представител да извършва тестването?

- Техни хора извършват този полеви тест. Проблемът тук е, че се налага издаването на сертификат, който пък налага разработването на някаква система.

- Проблемът е, че трябва да си получим QR кода, за да влезем в заведението или във фитнеса примерно.

- Идеята е, че резултатът от теста отива в сървъра на съответната лаборатория, от лабораторията отива в сървъра на НЗИС, от НЗИС се връща сертификатът, който се препраща на телефона на тествания.

- Кой ще носи отговорност за качеството на проведеното тестване, лабораторията или обученият от нея служител на заведение или фитнес?

- Отговорността е на този, който взема теста. Тя винаги е лична. Юридическите лица не носят отговорност.

- Тази процедура колко време отнема?

- Информационният обмен е бърз, стига да работи сървърът. Ние сме настроили сесиите в рамките на около пет минути. Примерно нашата система има една програмка, която обхожда базата данни и като види резултат, го праща. Прави го на всеки пет минути, т. е. на всеки пет минути отива до сървъра на НЗИС да докладва и сървърът отговаря в рамките на секунди. И това нещо се връща обратно. Така че времето, за което излиза тестът, е определящото, а не информационният обмен. Стига да не е забил сървърът, както вече се случи.

- Този вариант изисква желязна информационна система, струва ми се.

- Да, но няма друг начин. В крайна сметка решението, което се взе преди месеци, да се работи през "Информационно обслужване" и да не се допускат частни субекти, за мен е грешно, опасно, нелогично, но такова е било тогавашното мнение на правителството. Защото, ако ме питате като субект, бих предпочел това да е нечий търговски интерес, а не политически. „Информационно обслужване“ е политическа функция на управляващата в момента (независимо коя) партия. То не е фирма в нормалния си вариант.

Когато става дума за медицина, те нямат идея идея какво правят. Терминологията им е неясна, процесите, нормативната база също, така че тази им функция беше малко изкуствено направена.

- Дайте да отиграем една подобна ситуация. Един неваксиниран отива на заведение и разчита да бъде тестван и пуснат да празнува. Това възможно ли е да стане в реално време?

- Би трябвало да е възможно. В момента, докато си говорим, съм пред един мол и мога да Ви кажа, че е епично. Но това е поради факта, че все още са много малко местата, където се тества именно поради факта, че трябва да го правят медицински лица. Но ако се задействат нещата, както вече Ви казах, и които са много важни според мен, това ще стихне. Защото ако например на "Витоша" има 20 места, на които можеш да бъдеш тестван, няма да има опашка. Докато решиш дали ще седнеш в това заведение и сертификатът ти ще е готов. Масовизацията на процеса ще го направи евтин, достъпен и много по-смислен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews