Д-р Мирослав Ненков: Няма как да пием 32 ракии на ден и после да кажем, че лекарите са изтървали цирозата

Специалистът не е оптимист, че отношението към лекарите ще се промени след кризата с COVID-19

OFFNews 27 април 2020 в 10:41 13882 0

Токсично е отношението към лекарското съсловие през последните години, а в сегашната ситуация се оказва, че лекарите помагат. Това коментира в сутрешния блок на БНТ анестезиологът д-р Мирослав Ненков.

По думите му през последните години всеки неблагоприятен случай се смята за лекарска грешка. "Няма как да пием 32 ракии на ден и после да кажем, че лекарите са изтървали цирозата", коментира д-р Ненков.

Анестезиологът каза още, че неглижирането на интелектуалния труд, какъвто е и лекарският, се е превърнало в "абсолютна нормалност".

Той коментира и проблемите в здравеопазването: "Цялата система е изградена така, че една много малка група хора да е финансово добре. Затова се получава така, че в здравната система се инвестират все повече пари, а някак си като че ли няма продукт. Ако кажа кои са тези хора, ще ме осъдят. Те са много чувствителни и много гнусни. Системата е така направена, че едно нещо, което е 2,50 лв. да бъде продавано за 2000 лв. Никой лекар не може да краде, ако не се протектира отнякъде. Течовете в системата са много, в рамките на този жизнен цикъл едва ли нещата ще се променят, каза д-р Ненков.

Болниците са много, но с малко персонал. Ако в болница в малък град трима лекари се разболеят, трябва да затворят отделение, посочи специалистът.

Той коментира и дарителството - "Да помагаш, без да се афишираш - това е дарителство". 

Д-р Ненков допълни, че не е оптимист, че отношението към лекарите ще се промени след кризата с COVID-19.

Според него е рано за отпускане на ограничителните мерки, но коментира, че това е политическо решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови